Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Moje kniha roku – Pavel Tomášek. Redaktoři Deníku N vybírají nejlepší knihy, které letos četli

Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay
Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay

Konec roku je příležitostí k ohlédnutí za čtenářskými zážitky i ke knižním tipům pro ostatní. Redakce Deníku N pro vás na každý adventní den připravila tipy od našich redaktorů a redaktorek.

Po dlouhý čas tvoří podstatnou část v mém seznamu četby knížky z prostředí americké politiky. Ta se stala předmětem mého zájmu kdysi dávno, ještě v čase, kdy babička v 80. letech ladila po večerech Hlas Ameriky. Nějakou dobu jsem o Spojených státech a jejich politickém směřování psal, pár voleb prezidenta tam sledoval na vlastní oči.

Dnes zůstalo u knížek, v letošním roce konkrétně jedné, kterou bych rád doporučil.

Bral jsem ji do rukou už počátkem roku, chtěl jsem si připomenout amerického prezidenta, kterého jsem jako prvního pravidelně vídal v televizi, ještě za jeho života.

Monografie Jona Meachama o Georgovi Herbertu Walkeru Bushovi, který jako prezident Spojených států úřadoval v Bílém domě v letech 1989 až 1993, se jmenuje Destiny and Power. Osud se vyprávěním bývalého šéfredaktora magazínu Newsweek line ve smyslu předurčení ke službě veřejnosti, lidem, státu či národu (vyberte si pojem dle své preference). Moc má význam nástroje, který je politováníhodným, leč nezbytným prostředkem k naplnění prvního.

Jon Meacham: Destiny and Power

Bush z knihy vystupuje jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Knihy roku 2018

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější