Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Půlbilionový schodek není takový problém. Česká ekonomika ale musí dohnat jiný deficit

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se zdraví s místopředsedou Poslanecké sněmovny Vojtěchem Filipem (KSČM). Foto: ČTK
Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se zdraví s místopředsedou Poslanecké sněmovny Vojtěchem Filipem (KSČM). Foto: ČTK

Komentář Jiřího Polanského: Sněmovna pro letošní rok schválila rekordní deficit státního rozpočtu ve výši 500 miliard korun. Číslo je to bezprecedentní. Hlavním důvodem pro takto výrazné zadlužení je samozřejmě prudký propad ekonomiky vyvolaný pandemií koronaviru. Ta měla za následek značné snížení daňových příjmů a vedle toho výrazné navýšení výdajů na celou řadu programů na udržení zaměstnanosti, nákupy zdravotnických pomůcek a podobně.

Problémy státních rozpočtů jsou ale složitější. Začněme dlouhodobým pohledem. Výdaje se dají rozdělit na běžné a kapitálové. Ty první v sobě zahrnují platy ve státní sféře, sociální dávky včetně důchodů či různé neinvestiční nákupy. Druhou skupinu tvoří investiční výdaje vlády (například na dopravní infrastrukturu).

Když se podíváme detailněji na vývoj českých rozpočtů řekněme od roku 2010, obrázek to není zrovna příznivý. Stát má velmi vysoký podíl mandatorních výdajů, které stát musí platit na základě zákona nebo jiného závazku. To vládám silně omezuje manévrovací prostor. Při snaze o rozumné a politicky průchozí výše deficitů tak dlouhou řadu let docházelo k výraznému osekávání investičních výdajů. Stačí se podívat na rychlost, s jakou se v Česku staví dálnice.

Ekonomická teorie se relativně shoduje na tom, že ze střednědobého pohledu jsou pro ekonomiku důležité

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější