Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Ten tisk je mrtvý.“ Vláda už netlačí na dočasné posílení Vojtěchových pravomocí

Exministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Foto: ČTK
Exministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Foto: ČTK

Vláda stále nedostala na program Sněmovny dočasný návrh zákona, který by ministru zdravotnictví rozšiřoval pravomoci proti šíření koronaviru. Ty chtěl šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) využít v případě podzimní druhé vlny. Zákon by měl sice platit jen do konce letošního roku, dolní komoře ale začínají prázdniny, a není tak jisté, zda se novela stihne projednat. Podle části opozice už s ní vláda nepočítá.

Ještě na konci května zdůrazňoval kabinet Andreje Babiše (ANO), že kvůli konci nouzového stavu nutně potřebuje nástroj pro boj s epidemií covid-19. Podle návrhu dočasného zákona by ministr zdravotnictví mohl dočasně vydávat širší okruh mimořádných opatření proti šíření koronaviru.

Ačkoli novela zákona přistála v dolní komoře už na začátku května, vládní koalice ji od té doby nechala ležet a návrh se dál neposunul. Dokument, který jsme detailně popsali zde, chtěl přitom resort zdravotnictví původně projednat ve stavu legislativní nouze.

Podle informací Deníku N už na něj vláda tolik nespěchá. Dolní komoře navíc začínají sněmovní prázdniny. „Neřešili jsme to. Vůbec nevím, kdy bychom to stihli. Tento týden

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější