Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusko poslalo Čechům další vzkaz – šest verzí příběhu o vlastizradě novináře Safronova

Případ ruského novináře Ivana Safronova je podle obránců lidských práv zcela vymyšlenou špionážní kauzou, která má vylepšit obraz FSB a zvýšit její důležitost. Foto: ČTK/AP
Případ ruského novináře Ivana Safronova je podle obránců lidských práv zcela vymyšlenou špionážní kauzou, která má vylepšit obraz FSB a zvýšit její důležitost. Foto: ČTK/AP

Analýza: Nelze vyloučit nic. Ani to, že Ivan Safronov byl agent, který roky pracoval pro NATO prostřednictvím České republiky. Jen se tato verze jeví jako nejméně pravděpodobná a patří do kategorie béčkových filmů o špionech, zrádcích a rozvědčících. Vše ostatní je možné: msta, výměna, zastrašování nebo pět much jednou ranou.

Kauza známého ruského novináře Ivana Safronova vypadá na první pohled jako další z útoků ruských bezpečnostních složek proti „příliš svobodné“ žurnalistice.

Verzí, které připadají v úvahu jako důvod závažného obvinění respektované osobnosti z vlastizrady, je ale mnohem víc. A některé přímo souvisejí s Českou republikou a značně pošramocenými vztahy, které s Moskvou v posledních měsících máme.

Základní data: Známý novinář Ivan Safronov, který v posledních měsících pracoval jako poradce šéfa agentury Roskosmos, byl zadržen 7. července. Je podezřelý z vlastizrady.

Žurnalistův advokát Ivan Pavlov řekl, že jeho klient měl podle vyšetřovatelů dodávat České republice utajované zprávy týkající se ruského exportu zbraní na Blízký východ a do afrických zemí. Naverbován měl být už v roce 2012.

Trestného činu vlastizrady se prý dopustil v roce 2017, když prostřednictvím internetu zaslal české straně důležité údaje.

Vzápětí se objevila celá řada „zaručených“ informací o tom, co se vlastně stalo a hlavně proč se to stalo. Pokusme se je rozebrat.

  1. Zatčení novináře ze známé žurnalistické rodiny souvisí se záhadným

    Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Ruský vliv v ČR

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější