Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je to mladý kluk bez podpory rodiny, říká obhájkyně muže odsouzeného za krádež housek. Požádá o milost

Ilustrační foto: Kateřina Šulová, ČTK
Ilustrační foto: Kateřina Šulová, ČTK

Případem muže bez domova, který v úterý dostal u Krajského soudu v Brně rok a půl vězení za krádež pěti kusů pečiva, se bude zřejmě zabývat i ministerstvo spravedlnosti. Obhájkyně odsouzeného chce pro něj totiž požádat o milost. Jeho příběh také upozornil na problematiku psychicky nemocných lidí žijících na ulici.

Pětadvacetiletý Lukáš Kalina je muž bez domova z Brna. Má diagnostikovanou schizofrenii a podle svých slov také problémy s alkoholem. Druhého dubna si v obchodě vložil do tašky pět pizza bulek a prošel bez zaplacení pokladnou, načež ho zadržela ostraha a sám se ke krádeži přiznal.

Soud ho za to poslal do vězení nejprve na dva roky, po úterním odvolání nakonec na rok a půl. Překvapivě přísný trest dostal proto, že nouzový stav zvedl hranice trestních sazeb, a také kvůli tomu, že byl pro předchozí drobné krádeže v podmínce.

Podle Kalinovy obhájkyně Petry Žilkové je trest nepřiměřený. Společenskou škodlivost mužova přečinu považuje za velmi malou, zvláště s ohledem na to, že její klient podle ní jednal

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější