Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Váš milostný příběh je vyprávění psané v tandemu

Představte si dva páry, oba doma u večeře. Ten první se bude celou dobu hladit po vlasech, oslovovat kýčovitými přezdívkami, po jídle se držet přes stůl za ruce a láskyplně se dívat jeden druhému do očí. Po chvíli skončí v posteli. Druhá dvojice povečeří mlčky, sotva prohodí pár slov, a když dojí, naplní myčku. Později se usadí ve stejném pokoji, ale každý zvlášť, a budou si číst.

Obě dvojice jsou zamilované. Jen to dávají jinak najevo. Vysvětlení nabízí filozofka Karen Jonesová z University of Melbourne. Podle ní je láska interpretačně senzitivní trajektorií. Trajektorie jsou procesy. Člověk se nezamiluje na prchavý okamžik, stejně jako si na prchavý okamžik nevybírá zaměstnání nebo koníčka. Jestli budeme nějakou epizodu považovat za projev lásky k určitému člověku – stejně jako se jiná epizoda považuje za projev spisovatelství či záliby v pletení –, záleží na tom, co se stalo před ní nebo co nastane po ní.

V tomto smyslu je láska proces, nikoli epizoda. Každý čin zapadá do odvíjejícího se příběhu a získává tak svůj význam. V jiném vyprávění by stejný čin mohl mít význam zásadně jiný. Například představa, že by seděli každý zvlášť a četli si, může první dvojici připadat jako opak projevu lásky – mohla by nasvědčovat tomu, že se jejich vztah rozpadl. Druhá dvojice si naopak právě tak může představovat společný večer.

Své příběhy o lásce píšeme společně a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější