Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Češi by měli zpozornět. Za oponou koronakrize se Merkelová chystá stvořit silnější Evropskou unii

Angela Merkelová a evropské vlajky na summitu EU v Bruselu. Foto: EU
Angela Merkelová a evropské vlajky na summitu EU v Bruselu. Foto: EU

Německo převzalo od začátku července předsednictví Evropské unie, což je z mnoha důvodů dobrá zpráva. Kancléřka Angela Merkelová, která ve vztahu k EU v minulosti leckdy opatrně našlapovala a bránila se hlubší integraci, se pod tlakem koronakrize a nadcházejících závažných ekonomických dopadů proměnila v posledních týdnech před našima očima. Stala se z ní zastánkyně reforem, které mohou sedmadvacítku posunout dál směrem k politické unii.

Zdá se, že Merkelová se ve světle svého již oznámeného odchodu z politiky rozhodla ve vztahu k EU zanechat po sobě jiný historický odkaz, než byl obraz vždy opatrné političky, pro kterou je sice EU důležitá, ale zájmy Německa jsou pro ni na prvním místě. Shodou okolností přitom německé předsednictví EU začíná právě v okamžiku, kdy v Unii odeznívá první vlna epidemie nemoci covid-19, ale spouští se ekonomická krize, kterou způsobila opatření přijatá jednotlivými zeměmi na začátku epidemie, včetně zavírání hranic.

Německé předsednictví, jehož hlasem a tváří bude právě Merkelová, do značné míry určí, zda se Evropská unie vynoří z krize silnější, nebo naopak oslabená. Plánům Merkelové vyvést EU z krize posílenou nahrává i skutečnost, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Evropská unie

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější