Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Co všechno nás může stát pět housek

Je spravedlnost v Česku skutečně slepá? Foto: Tingey Injury Law Firm, Unsplash
Je spravedlnost v Česku skutečně slepá? Foto: Tingey Injury Law Firm, Unsplash

Krást se nemá, to ví každé malé dítě. Přesto někteří lidé kradou. Jedni ze zištných důvodů, jiní proto, že mají hlad. Spravedlnost, která není úplně slepá, tento kontext dokáže rozlišit. V Česku se to úplně nedaří.

Mladý muž, který ukradl v obchodě pět kousků pečiva, půjde na rok a půl do vězení. K přísnému trestu přispěl jeho předchozí podmínečný trest, protože to není poprvé, co se dopustil něčeho podobného, a pak také období nouzového stavu, které kvůli vyšší míře nebezpečí ve společnosti hrozilo vyššími tresty než obvykle. Zloděj housek byl v první instanci odsouzen na dva roky, odvolací soud byl shovívavější a pobyt ve vězení o půl roku zkrátil.

Možná soudy došly k oběma rozsudkům po právu, ale celkem logicky výše trestu vzbudila pozdvižení. Asociace s příběhem Bídníků, kdy Jean Valjean dostal galeje za krádež chleba, naskočily člověku téměř automaticky. Dnes naštěstí žijeme v pokrokovější době, muž místo galejí půjde do moderního vězení. Někdo by se mohl domnívat, že si vlastně polepší – už nebude na ulici a bude mít kde spát a bude mít co jíst.

Zlepšením jeho poměrů však soudy nejspíše motivovány nebyly. Dvouinstanční řízení proběhlo během pár týdnů a věc se zdá být jasná. Podmínka, nouzový stav, trest. O čem diskutovat?

Na prostý lid musí být přísnost

Například o tom, proč bagatelní čin v hodnotě pár desítek korun vůbec dokáže být předmětem soudního jednání. Ne, není důvod jakoukoliv krádež omlouvat, ale co společnosti jako celku přinese, pokud vynaloží tolik úsilí a peněz na takto tvrdé potrestání podobného, byť opakovaného činu? Je nouzový stav skutečně dostatečným ospravedlněním pro podobnou přísnost, zvláště

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější