Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na stavbu nového bloku Dukovan může doplácet i stát, připustil Havlíčkův úřad

Ilustrační foto: Pixabay
Ilustrační foto: Pixabay

Výstavba nového jaderného zdroje se může dofinancovat i z českého státního rozpočtu. Ve finální verzi zákona o opatřeních k přechodu České republiky k nízkouhlíkové energetice to napsalo ministerstvo průmyslu, které tak reaguje na kritiku dalších resortů. Ty si v připomínkovém řízení stěžovaly, že ministerstvo nedostatečně pracuje s možnými dopady výstavby jaderné elektrárny. Ta je hlavním tématem legislativy, která má vytvořit rámec pro českou energetickou budoucnost.

Ministerstvo v upravené formě zákona reagovalo především na otázky kolem dopadů, které může jaderná strategie vlády mít na obyvatele Česka. Jednotlivá ministerstva poukazovala na to, že Havlíčkův resort nijak nevaroval před zvýšenými náklady, které mohou kvůli výrobě elektřiny z jádra vzniknout. Materiál nyní uvádí, že hrozí „negativní dopady na konkurenceschopnost plynoucí z rizika, že cena silové elektřiny bude pod cenou realizační“ – tedy ta na trhu aktuální bude pod garantovanou cenou, za niž energetická společnost ČEZ státu elektřinu prodá. Vicepremiérův úřad tak reagoval například na stížnost resortu financí, podle kterého by vyšší ceny energií mohly narušit pozici Česka na evropském volném trhu.

Jak odhalilo připomínkové řízení, vysoké ceny elektřiny by mohly být závažným problémem pro koncové spotřebitele, hlavně v nízkopříjmových rodinách. „Konstrukce návrhu zákona je taková, že investor ani stát neponese prakticky žádné riziko, a veškerá rizika jsou v konečném důsledku přenesena na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější