Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chorvatské volby vyhrála vládnoucí HDZ, k většině v parlamentu bude potřebovat spojence

Chorvatsko známe jako zemi pláží, o jeho politické scéně vědí Češi zpravidla málo. Foto: Wikimedia
Chorvatsko známe jako zemi pláží, o jeho politické scéně vědí Češi zpravidla málo. Foto: Wikimedia

Chorvatské parlamentní volby vyhrála konzervativní HDZ se ziskem 66 křesel v parlamentu o 151 poslancích. Polepšila si tak o 5 křesel. Hlavní opoziční síla, sociální demokracie, naopak ztratila 13 mandátů a bude mít 41 křesel.

Jako třetí se umístila nová strana na chorvatské politické mapě, nacionalistická a euroskeptická DP, též DPMŠ, plným názvem Domovinski pokret (tj. Vlastenecké hnutí) Miroslava Škore. Vede ji folkový zpěvák Miroslav Škoro, někdejší člen HDZ, který svou stranu založil až koncem letošního února. DP přesto získala překvapivých 16 mandátů. Škoro též loni kandidoval na prezidenta a skončil na třetím místě s 25 % hlasů v prvním kole.

Zisk mandátů odpovídá výsledkům po součtu hlasů v 99,96 % okrsků.

Významnějšího zisku dosáhla ještě strana Most (8 křesel, mírně euroskeptičtí a ekonomicky liberální konzervativci) a levicová koalice Možemo! (7 křesel, progresivisté a zelení). Dalších 5 křesel zbude na menší strany. Podle chorvatské ústavy je zbylých 8 mandátů do celkového počtu 151 vyhrazeno pro zástupce národnostních menšin (včetně české/slovenské), kteří hlasují zvlášť.

Premiér Plenković se svou sázkou na předčasné volby uspěl, jeho strana HDZ v nich posílila. Foto: Wikimedia

HDZ, která posledních pět let v Chorvatsku vládne, tak bude zřejmě pokračovat dál. V čele vlády zůstane dosavadní premiér Andrej Plenković. Analytikům však není jasné, jak se utvoří koalice, pro kterou bude HDZ potřebovat spojence, byť se přiblížila absolutní většině. Před volbami se připouštěla i možnost spojenectví HDZ a sociálních demokratů (přesněji řečeno koalice sociálních demokratů s menšími levicovými stranami, vystupující pod názvem Restart), to se však počítalo s tím, že HDZ zvítězí menším rozdílem, pokud vůbec.

Letošní volby, stejně jako předchozí v roce 2016, byly předčasné. Tehdy dostala nedůvěru vláda, tentokrát naopak spustil ústavní proceduru premiér Plenković.

HDZ (Hrvatska demokratska zajednica, Chorvatské demokratické společenství) je strana pravého středu, která se v Evropském parlamentu řadí do skupiny EPP stejně jako německá CDU, anebo u nás KDU-ČSL a TOP 09. Od vyhroceného nacionalismu, který zastávala v době jugoslávských válek a pod vedením svého zakladatele Franjo Tuđmana, se přesunula k liberálnímu konzervativismu a proevropským postojům.

HDZ vyhrála v devíti z jedenácti volebních krajů. Ve dvou – na Istrii a v severním cípu země kolem Varaždinu – zvítězila sociální demokracie.

Voleb se zúčastnilo 46,62 % oprávněných voličů.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Balkán

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější