Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dobropadouch praotec Čech i vrchní predátor Zeman. Bratři Honzákové načrtli dějiny psychopatologie

Mezi psychopaty by bylo možné řadit i vojevůdce Jana Žižku. Foto: Wikimedia.
Mezi psychopaty by bylo možné řadit i vojevůdce Jana Žižku. Foto: Wikimedia.

Českého psychiatra a zastánce psychosomatické medicíny Radkina Honzáka znají u nás díky jeho mediální vstřícnosti mnozí. Spíše v pozadí dosud stál jeho mladší bratr František Honzák, publicista, lexikograf a nakladatel, který přitom už stihl vydat knih mnohem více. Nyní spojili své síly nad tématem psychopatie.

V knize Čas psychopatů Radkin nejprve přibližuje, co to vlastně psychopatie je, jaké jsou její projevy a příčiny a kdy je vhodné při kontaktu s „člověkem bez pocitu strachu“ vzít nohy na ramena. Ve druhé části pak František, s občasnými bratrovými vsuvkami, podává exkurz po českých dějinách a odhaluje slavné zdejší psychopaty.

V knize se uplatňuje psychosomatická profese staršího Honzáka, když podrobně vyjmenovává, jak silné tělesné projevy mohou mít úzkost a strach a jak tyto emoce výrazně spolupůsobí na celkový mentální výkon člověka. Tedy u všech až na psychopata, který se i v situacích, jež by pro ostatní byly silně stresové, chová chladnokrevně: aniž by se mu třásly ruce, smrděl potem strachu (takový prý více páchne) nebo se mu chtělo čurat.

Radkin Honzák navazuje na knihu britského psychologa Kevina Duttona Moudrost psychopatů: praktická lekce od svatých, špionů a sériových vrahů (Brno: Emitos, 2013), k níž napsal předmluvu a kterou vlídně recenzoval třeba prof. Jaroslav Petr. Dutton vysvětluje, že „typické“ psychopatické vlastnosti mohou být destruktivní, ale celospolečensky pozitivní, pokud je v zájmu správné věci využívají státní úředníci, záchranáři, chirurgové, právníci, duchovní, novináři, policisté či šéfkuchaři, tedy profese, vyžadující „chladnou hlavu, rozhodnost a vysoký stupeň odvahy“.

Rysy psychopatie musejí mít chladnokrevní hasiči. Foto: Pxhere.

Chirurg si totiž během operace nesmí připouštět vlastní emoce či rozechvělost nad tíhou okamžiku, kdy se rozhoduje o životě a smrti: musí pracovat jako bezcitný a chladný stroj. V tom se Dutton i Honzákovi liší od pojetí kanadského odborníka na kriminální psychologii Roberta Hareho, mimo jiné původce uznávaného diagnostického nástroje Hare Psychopathy Checklist a autora či spoluautora hojně citovaných knih Hadi v oblecích, aneb, Psychopat jde do práce (Academia, 2014) a Bez svědomí: znepokojivý svět psychopatů mezi námi (Dům Harfa, 2015).

Hare hájí obecněji přijímané většinové pojetí, že se psychopaté vyznačují antisociálním a egoistickým chováním, kupříkladu ve firmě mohou zpočátku působit jako vycházející hvězdy či spasitelé, „záhy se však ukáže, že obratně zneužívají důvěry kolegů, manipulují nadřízenými a na pracovišti po sobě zanechávají spoušť“.

Dějiny s diagnózou

Výčet českých psychopatů v podání bratrů Honzákových je dlouhý, odpovídající tomu, že v jejich širokém chápání jde o bytosti ambivalentní, které si v některých případech zaslouží označení „dobropadouch“. Patří mezi ně už praotec Čech, 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější