Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jediný ledovec může utopit Šanghaj, New York a půl Nizozemska. Panenský let firmy Virgin a částicový urychlovač na čipu

Satelitní snímek ledovce Thwaites. Foto: NASA
Satelitní snímek ledovce Thwaites. Foto: NASA

Arktida taje a v Evropě kvůli tomu budeme mít tužší zimy. Antarktida taje a v Rotterdamu by měli pomalu začít nacvičovat evakuaci. Virgin se dotkla vesmíru, gravitační vlny přece jen existují a ženevský LHC je mimo provoz. Přečtěte si další Týden s vědou a technikou.

Je prosinec, v Antarktidě začalo léto a všechno tam ožívá, množí se, cpe se a dělá si zásoby. V přiměřené míře se to týká i vědců, kterým také začala sezóna. Je zapotřebí vyrazit do terénu, pozorovat a sbírat data. Usnadňují to snesitelné teploty a nezapadající Slunce. Letošním nejlákavějším cílem je Thwaitesův ledovec. Působí také nejvíce starostí.

Když si na mapě natočíte Antarktidu konvenčním způsobem, tedy tak, že její výrazný výběžek, Antarktický poloostrov (směřující naproti Hornovu mysu na konci Jižní Ameriky), se kryje s desítkou hodinového ciferníku, Thwaitesův ledovec najdete na osmičce.

Co je na něm tak zajímavého? Taje. Což o to, všechny ledovce na světě tají, aspoň občas. Všechny se také pohybují. Thwaites však taje rychle a klouže z kopce dolů, do moře, rychlostí dva kilometry za rok. Kromě toho zabírá plochu asi 170 000 kilometrů čtverečních, valnou část z toho tvoří kilometr tlustý led. To je hrozně moc ledu, ale tím to nekončí:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden s vědou a technikou

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější