Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bez náhrobků a spěchu. Na přírodním hřbitově popel zesnulých spočine mezi květinami i pod stromy

Na přírodním hřbitově se popel zesnulých vkládá do jamky v záhonech květin nebo pod stromy. Foto: Karolína Poláčková
Na přírodním hřbitově se popel zesnulých vkládá do jamky v záhonech květin nebo pod stromy. Foto: Karolína Poláčková

V brněnské Líšni vznikl na začátku léta druhý přírodní hřbitov v Česku. Popel zesnulých zde bude uložený do záhonu mezi květiny nebo ke kořenům stromů. Další podobné projekty, které se snaží poslední rozloučení organizovat neformálněji a šetrněji k přírodě, jsou v běhu.

Spíše než hřbitov zdejší prostor připomíná park. Chybí náhrobky se jmény a životními daty, nejsou tu žádné kříže ani věnce. Zatímco naproti stojí kolumbárium s mohutnými urnami, fotkami zesnulých a soškami andělů, v Údolí vzpomínek rostou trvalky a mladé stromky. K jejich kořenům se popel ukládá v biologicky rozložitelných urnách a cedulky se jmény mohou pozůstalí věšet na plot.

„Přírodní pohřbívání se rozvíjí ve snaze o šetrnější přístup k prostředí. Při venkovním obřadu se lidé mohou více uvolnit, být autentičtější a rozloučit se přirozeněji než v krematoriu, které někomu nemusí vyhovovat,“ popisuje Blanka Dobešová z organizace Ke kořenům. Ta se na přípravě hřbitova, který je jednou z částí toho klasického v Líšni, podílela.

Tvoří jej zejména

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější