Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Patolog, který pitval slovenské oběti covid-19: Nejednu noc jsem doma spal v šatně

Slovenský patolog Michal Palkovič. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Slovenský patolog Michal Palkovič. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Patolog Michal Palkovič provedl pitvu dvanácti lidem, kteří byli pozitivní na covid-19. Je to podle něj zajímavá nemoc, ze které se můžeme hodně naučit. Snaží se ji pochopit, abychom získali ty nejpřesnější informace.

V rozhovoru se dozvíte:

  • jak se změnily pitvy od začátku koronavirové krize dodnes,
  • proč se někteří patologové bojí pitvat,
  • jak se vinou covid-19 mění plíce a jiné orgány,
  • jestli bude po krizi méně celkových úmrtí než v běžném roce.

Od posledního úmrtí na covid-19 na Slovensku uplynuly dlouhé týdny. Jak to teď vypadá na patologii? Pořád kontrolujete, zda tělo není infikované koronavirem?

Pravidla, která jsme zavedli od 12. března, dosud platí. Když přijde tělo, o kterém máme pochybnosti a splňuje kritéria, která máme definovaná, testujeme ho. V ničem jsme nepolevili, systém je pořád stejný, ať je to úmrtí v nemocnici, nebo v terénu.

To, že to děláme dobře, potvrzuje, že jsme neměli žádné úmrtí, které by nebylo podchycené.

Koho testujete?

Momentálně máme definovaného pacienta s covid-19 podle plicní formy. Objevily se i zprávy, že se covid-19 projevil trombózami, infarkty a cévními mozkovými příhodami, ale jde pouze o ojedinělé případy.

Dnes tak testujeme lidi s podezřením na plicní formu onemocnění nebo třeba pacienty, u kterých smrt neumíme vysvětlit. Například pokud jde o mladé lidi s respiračními příznaky, kteří náhle zemřeli. U nich bychom dělali testy.

Momentálně máme kolem 80 takových případů, mezi nimi jsou i násilná úmrtí, ale například i úmrtí migranta na hranici s Polskem.

Celkově má Slovensko 28 úmrtí na koronavirus. Kolik z nich jste pitval vy?

Na Slovensku jsme provedli 19 pitev. Máme dvě pracoviště – na Antolské a na lékařské fakultě, kde jsme provedli 16 pitev. Z toho jsem já udělal dvanáct u lidí, kteří byli pozitivní na covid-19.

Pitvy děláme také při podezření a také u lidí, kteří byli pozitivní na koronavirus, tedy měli koronavirus, ale ne covid-19, a nezemřeli na něj. Stejně provádíme pitvy i u pacientů, kteří byli vyléčení a po určitém čase zemřeli. Takových bylo 38 úmrtí.

Michal Palkovič

  • Působí v Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí, v sekci soudního lékařství a patologické anatomie.
  • Pracuje také v Ústavu patologické anatomie Lékařské fakulty Univerzity Komenského a Univerzitní nemocnice v Bratislavě.

Jak vzpomínáte na první pitvu pacienta s podezřením na covid-19?

Dělal jsem první prohlídku člověka, který zemřel s podezřením na covid-19. Zemřel v okresu Revúca, bylo to 10. března. Byl jsem tehdy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější