Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rozsudek potvrdil, že Peroutku fascinoval nacismus, tvrdí Hrad. Soudce to popírá

Prezident Miloš Zeman. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Prezident Miloš Zeman. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Pražský městský soud dnes částečně vyhověl Terezii Kaslové a rozhodl, že se stát prostřednictvím ministerstva financí musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana, který opakovaně označil novináře Ferdinanda Peroutku za autora článku Hitler je gentleman. Verdikt je pravomocný, Peroutkova vnučka však ještě podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Spor se týkal celkem čtyř Zemanových výroků, které zazněly v lednu 2015 na konferenci k výročí konce holokaustu. Jeden z nich se týkal právě údajného článku Hitler je gentleman, který novinář podle prezidenta napsal do časopisu Přítomnost. Článek však podle historiků neexistuje a ani Pražský hrad ho v archivech nikdy nenašel.

„Pro odvolací soud je jednoznačné, že je to výrok, který je objektivně způsobilý neoprávněně zasáhnout do osobnostních práv pana Ferdinanda Peroutky. Jestliže je takový výrok někomu připisován, není to spravedlivé, není to férové, je to dehonestující a Česká republika se musí za svého prezidenta omluvit,“ konstatoval po vynesení rozsudku podle ČTK předseda odvolacího senátu Tomáš Novosad.

Ministerstvo musí Kaslové

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější