Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Malá revoluce ve velkém Německu. Ženám do politiky pomůže zákon. Zatím jen někde

Ausgerechnet Německo! je seriál Deníku N, ve kterém berlínský zpravodaj Pavel Polák shrnuje nejdůležitější týdenní dění u našeho největšího souseda. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N
Ausgerechnet Německo! je seriál Deníku N, ve kterém berlínský zpravodaj Pavel Polák shrnuje nejdůležitější týdenní dění u našeho největšího souseda. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N

Přestože Německu vládne už patnáct let žena, zůstává politika ve spolkové republice převážně mužskou záležitostí. V prvním poválečném západoněmeckém parlamentu sedělo necelých sedm procent žen, ve stávajícím Bundestagu jich je už slabší třetina. Jedni to můžou vyhodnocovat jako pozitivní trend, druzí mohou ten samý vývoj kritizovat jako příliš pomalý. Urychlit by ho mohly zákony. První legislativní vlaštovky tu už jsou. Nejen o tomto tématu píše ve svém seriálu Ausgerechnet Německo náš berlínský zpravodaj Pavel Polák.

Na otázku, zda ženy patří do politiky, existuje už jen jedna odpověď. Koneckonců žijeme v roce 2020 a ne v 50. letech minulého století. Německá veřejnost by také uvítala, kdyby v politice bylo více žen. I v tom panuje shoda. Jak ukázala reprezentativní studie Nadace Konrada Adenauera z loňského podzimu, přeje si to 87 procent Němců. Názory se ovšem rozcházejí ve způsobu, jak toho docílit.

Braniborsko se jako první spolková země chopilo legislativní iniciativy. Aby bylo více žen v politice, přijalo takzvaný „paritní zákon“, předepisující politickým stranám sestavovat kandidátky podle principu půl na půl. Zákon historického rozměru začal platit tento týden. Braniborsko už ale není osamoceno. Loni přijalo stejný zákon i Durynsko. Která další spolková země se přidá, se teprve uvidí.

Odpůrců paritního zákona je podle očekávání celá řada a dá se očekávat, že se zákonem bude nakonec zabývat Ústavní soud. Což není v právním státě špatně. Do budoucna by si tak německá veřejnost mohla ušetřit spoustu stále se opakujících debat.

Hranice satiry…

Satira může vše, to je její podstata. Čím nemilosrdnější,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ausgerechnet Německo!

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější