Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mohou dezinformace zabíjet? Utahovat šrouby nestačí, pojďme více mluvit o rizicích a alternativách

Ilustrační foto: Fotolia
Ilustrační foto: Fotolia

Komentář Lukáše Hendrycha: Evropská komise chce přitvrdit v boji proti nenávisti a falešným a zavádějícím zprávám na internetu. I po smršti dezinformací ohledně koronaviru její představitelé zjišťují, že stávající regulace, kdy internetové firmy svazují jen jejich vlastní dobrovolné kodexy, nestačí. Jenže jen utahovat šrouby není řešení. Společnost, která sama není schopna rozeznat pravdu od lži, bude v hybridních válkách stát na straně poražených. A žádná právní regulace na tom nic nezmění.

V únoru letošního roku Evropská komise vykopla pomyslný míč a zahájila diskusi o budoucí regulaci internetového prostředí. Součástí přelomové digitální strategie jsou totiž úvahy o tom, že internetové firmy a online platformy včetně sociálních sítí či úložišť by měly být zodpovědné za obsah, který na ně jejich uživatelé nahrají. Pokud by se jednalo o obsah ilegální, společnosti by jej měly povinnost smazat. Kromě nezákonného obsahu, jako je hate speech, se však budoucí právní rámec má zaměřit i na boj proti šíření dezinformací a fake news či na ochranu demokratických voleb a demokratických institucí.

To vše se má promítnout v takzvaném Aktu o digitálních službách (Digital Services Act), tedy v návrhu právního předpisu, na kterém se nyní pracuje a který by měl být představen ještě letos. V současné době internetové společnosti a platformy bojují proti hate speech a dezinformacím na základě dobrovolných kodexů (Code of ConductCode of Practice). Akt o digitálních službách by měl z této dobrovolné praxe učinit vynutitelnou povinnost.

Prozatím se očekává, že legislativní proces bude trvat několik let a vyžádá si řadu kompromisů a ústupků jak ze strany Komise, tak ze strany europoslanců a členských zemí. Poslední měsíce ale vnesly do této debaty novou dynamiku. Důvodem je globální pandemie nového koronaviru, která v internetovém světě vyvolala další masivní vlnu dezinformací, falešných zpráv a konspiračních teorií. To podnítilo Evropskou komisi k razantnějšímu postoji – v boji proti dezinformacím a fake news musí EU podle komisařů přitvrdit.

Sedm milionů falešných zpráv

„Dezinformace v časech koronaviru mohou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější