Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Regiony, kde končí těžba uhlí, volají o pomoc. Babiš místo toho hází vinu za jejich problémy na Brusel

Počátkem června přijel Babiš do Sokolova jednat se starosty zdejších obcí a Sokolovské uhelné o situaci, která v kraji nastane po uzavření paroplynové teplárny ve Vřesové. Místní ho nevítali právě s nadšením. Foto: ČTK
Počátkem června přijel Babiš do Sokolova jednat se starosty zdejších obcí a Sokolovské uhelné o situaci, která v kraji nastane po uzavření paroplynové teplárny ve Vřesové. Místní ho nevítali právě s nadšením. Foto: ČTK

Komentář Kristiny Zindulkové: Sokolovská uhelná zavírá tlakovou plynárnu ve Vřesové (využívá technologii, při níž se vyrábí energetický plyn z hnědého uhlí), kvůli ceně emisních povolenek je totiž tento její provoz ve ztrátě. O pracovní místa přijdou stovky lidí a místní starostové se bojí, že v kombinaci s koronavirovou krizí hrozí ekonomický a sociální kolaps. Nejen tento konkrétní případ opět ukazuje, že v České republice chybějí funkční postupy, jak pomáhat uhelným regionům při utlumování těžby.

Tři uhelné regiony, zejména pak Ústecký a Karlovarský kraj, se stále potýkají s řadou prolínajících se problémů, které dohromady přinášejí strukturální zaostalost za zbytkem republiky. Patří mezi nejchudší regiony s vysokým počtem vyloučených lokalit, vyšším rizikem chudoby, nejvyšší zadlužeností, nízkou inovativností i horší infrastrukturou.
Okresy s uhelnou historií navíc drží nelichotivá prvenství v rámci jednotlivých krajů. Typický je odliv obyvatel a obecně nižší vzdělanost. Lidé se zde dožívají v průměru o několik let méně, mimo jiné kvůli těžbě uhlí a nedostatečnému zdravotnictví.

Tento stav má dlouhou historii, souvisí nicméně s těžbou uhlí, která probíhala už od předminulého století a zanechala jizvy na krajině i společnosti. Přestože způsobuje rozsáhlou devastaci krajiny a zdraví, uhlí je v regionech často vnímáno jako hlavní způsob, jak si zajistit prosperitu. To je důkazem, že Česká republika se o rozvoj regionů směrem k čistší, diverzifikované ekonomice nebyla schopná postarat, a to i přesto, že útlum těžby probíhá už od revoluce.

Nechybí přitom ani strategie, ani peníze. Strategický rámec hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje, tzv. RE:START, je komplexní vládní strategie pro regionální rozvoj reagující na strukturální problémy krajů. Nedisponuje vlastními penězi, jeho účelem je pomoci přidělovat prostředky z evropských, případně státních fondů do prioritních oblastí rozvoje.

Ve skutečnosti

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější