Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kultovní festival Trutnoff se stěhuje do Brna. Je to pro nás ideální místo, říká pořadatel „českého Woodstocku“

Trutnoff Open Air ještě na původním místě. Snímek z roku 2016. Foto: ČTK
Trutnoff Open Air ještě na původním místě. Snímek z roku 2016. Foto: ČTK

Po víc než čtyřletém vyjednávání minulého i současného vedení města s pořadatelem Martinem Věchetem si brněnští Piráti prosadili festival jako jeden z bodů do programového prohlášení nové koalice. První ročník obnoveného festivalu, který má víc než třicetiletou tradici, by tak mohl být v obvyklém termínu kolem 21. srpna v roce 2020 v Pisárkách nedaleko pavilonu Anthropos.

„V současnosti probíhají další schůzky. Čas ukáže, zdali to, co bylo vysloveno před volbami, bude platit i po nich. Věříme, že ano. My jsme s našimi wigwamy připraveni,“ řekl Věchet, přezdívaný Geronimo, se svou typickou dikcí odkazující na indiánské tradice. Podle něj je přírodní lokalita kolem pisáreckého pavilonu Anthropos u řeky Svratky pro festival ideální, v členitém kaskádovitém terénu by si mohlo festival užít až šedesát tisíc návštěvníků.

Organizátoři by byli schopní festival uspořádat už v roce 2019. „Ale řekli jsme si s minulým primátorem Petrem Vokřálem (ANO) a nyní se současným náměstkem Tomášem Koláčným (Piráti), že na pořádnou přípravu a hlavně domluvu větších zahraničních jmen je potřeba si dát více času a vše dobře připravit,“ dodal Věchet. S tím souhlasí i brněnský radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

„Jednali jsme spolu několikrát. Požádali jsme organizátory o doplnění podrobného konceptu festivalu. Jako nápad se mi to líbí, ale musíme se pobavit o dramaturgii a financování, což momentálně řešíme,“ řekl Fišer.

Z Bojiště na Střelnici

Pro Věcheta, který nové místo pro Trutnoff hledal v desítkách lokalit po celém Česku, je areál v Pisárkách zajímavý i svým

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější