Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Faráři-údržbáři, rozhněvaní chataři a fotbalisté Baníku bojující za slepice

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Dnešní Notes sepsala Barbora Němcová.

Byla jedna vyhlídka, ale chodili jim tam lidi. Moc lidí. A ti lidi dělali bor… nepořádek. A tak osud Smetanovy vyhlídky vzalo do svých rukou dvanáct rozhněvaných chatařů, kteří místo populární nejen mezi turisty, ale i mezi instagramovými modelkami oplotili. „Za korony zavřeli Pražákům obchodní centra a místo toho začali jezdit sem. Byly tu tisíce lidí, auta parkovala na polích, dělali si tu pikniky, lezli nám až do chat,“ vysvětluje uzavření jedné z nejznámějších a nejfotogeničtějších vyhlídek široko daleko jeden z chatařů.

„Politický tlak na justiční systém,“ ohrazuje se česká vláda proti rezoluci Evropského parlamentu, která kritizuje střet zájmů AB. Podle kabinetu není pravda, že by se v Česku vyplácely dotace jen velkým firmám nebo že by byly v Česku zaváděny „oligarchistické struktury“ čerpající prostředky z fondů EU. Více o dvanáctistránkovém dokumentu, ve kterém se vláda ohrazuje jedna báseň a odmítá kdeco, v článku Lukáše Prchala a Hanky Mazancové.

Na to okamžitě zareagoval europoslanec Peksa, kterého AB nazval vlastizrádcem, protože v Bruselu vytahoval jemu nepříjemná témata. „Jak moc jste paranoidní, když věříte, že se proti vám spikla celá Evropa?“ pokládá si řečnickou otázku v rozhovoru pro Deník N.

Pražské arcibiskupství uvažuje nad tím, že by kostely v obcích, v nichž chybějí věřící, prodávalo či převádělo na obce. Nechce totiž, aby z farářů byli levní údržbáři. Příkladem může být fara v Rakovníku, ze které přináší Deník N reportáž.

Posaďte se na gauč, nasaďte si sluchátka a poslechněte si terapii, jež má ambice vyvrátit zažité stereotypy o partnerských, rodinných nebo přátelských vztazích. Každý prázdninový pátek si bude do Studia N zvát psychoterapeut Honza Vojtko zajímavé hosty a rozebírat zažité mýty o partnerských, rodinných, ale i přátelských vztazích. A to ze Studia N ještě není všechno. V dnešním podcastu není jen jeden, ale rovnou pět rozhovorů! Těch nejposlouchanějších.

S rozpočtem a schodkem půl bilionu už jdeme do finále! Poslanci schválili, že jde do třetího čtení a příští týden se bude definitivně schvalovat. Komunisté chtějí navyšovat odměny zdravotním sestrám v sociálních službách o desítky tisíc korun za dobu, kdy Česko čelilo pandemii koronaviru, hnutí SPD chce opět brát peníze EU a majitelům obnovitelných zdrojů energie. Více o porcování rozpočtu s rekordním půlbilionovým schodkem píše Bára Janáková.

Od zítra už můžeme volně vycestovat do dalších zemí. Evropská unie chce otevřít 14 států, Češi ale zatím přidají jen Srbsko a Černou Horu. Kam můžete vyjet bez obav (a kam s obavami), zachycuje mapa Deníku N:

Blízký přítel bývalého ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka a dlouholetý šéf energetické komise Ukrajiny Mykola Martyněnko si má odpykat 28 měsíců vězení za praní špinavých peněz z úplatku od plzeňské strojírenské společnosti Škoda JS. Švýcarský soud mu také uložil pokutu 25 tisíc korun a místním orgánům musí vrátit 95 milionů korun. A úplatkem se zabývá i česká justice.

Jaké by bylo vaše poslední přání? A jaké by bylo, kdyby vám bylo dvanáct a umírali jste? Hračka? Koncert oblíbené skupiny? Bývalá krasobruslařka Kateřina Wich a její nadační fond Radost dětem plní poslední přání nevyléčitelně nemocným pacientům. Zařídili setkání s Tomášem Plekancem, lístky na vyprodaný koncert nebo udělali radost jen hračkou kombajnu. V rozhovoru s Renatou Kalenskou vypráví také o tom, jak chtěl nemocným dětem přijít „zazpívat“ i Andrej Babiš.

Dnes je 60. výročí nezávislosti Konga na Belgii. 30. června 1960 zaniklo Belgické Kongo a transformovalo se na Demokratickou republiku Kongo. A téma kolonialismu a odkaz krále Leopolda II., který brutálně spravoval středoafrickou zemi, je nyní aktuálnější, než by nejspíš někdejší kolonialisté chtěli. Současný král Filip ale k dnešnímu (ne)slavnému výročí přidal politování nad koloniální minulostí.

Krátké zprávy ze světa i domova

Prezident Zeman dnes strhl roušku a vyrazil na americkou ambasádu u příležitosti Dne nezávislosti USA. Zeman přítomné poučil, že heslo Na černošský životech záleží (Black Lives Matter) je rasistické. Podle prezidenta záleží na všech životech. Tak snad i novinářů!

Ve věku 94 let zemřel americký skladatel Johnny Mandel, autor znělky k seriálu M*A*S*H. Podílel se také na hudbě pro Franka Sinatru nebo Barbru Streisand.

Justice musí znovu otevřít spor o mobiliář zámku Opočno. Ústavní soud po zásahu Štrasburku totiž vyhověl stížnostem dědiců původních šlechtických majitelů.

Slibované čínské investice jsou tady! Šéf fotbalové Slavie Tvrdík v rozhovoru pro youtubový kanál prozradil, že za jeho působení u sešívaných už majitelé investovali do klubu přes tři miliardy korun.

Bývalý americký policista Joseph DeAngelo se přiznal k sérii třinácti vražd, které spáchal v 70. a 80. letech minulého století. Takzvaný „vrah z Golden State“ spravedlnosti unikal do roku 2018, kdy ho policie na základě stop DNA vypátrala. Hrozí mu doživotní trest. Tak na to myslete, až třeba jednou v USA budete volat 911.

Fotbalisté Baníku Ostrava se rozhodli podpořit spolek, který bojuje proti klecovému chovu slepic. Slezský klub v čele s Milanem Barošem natočil video, ve kterém fotbalisty z „klece“ zachraňují fanoušci.

Holding Agrofert loni vyplatil Babišovi přes 90 milionů korun. AB má ale holding zaparkovaný ve svěřenském fondu, takže všecko cajk.

Hezký večer nejen s Deníkem N přeje Barbora Němcová.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější