Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Smartwings jsou krůček od státní podpory, výjimka z pravidel pomůže i cestovním kancelářím

Ministerstvo zdravotnictví chce od ČSA peníze za neuskutečněný let. Foto: ČTK
Ministerstvo zdravotnictví chce od ČSA peníze za neuskutečněný let. Foto: ČTK

Vicepremiér Karel Havlíček pokročil v pomoci pro českého leteckého dopravce Smartwings. Na pondělním jednání vláda schválila dokument, který mění systém záruk na úvěry pro velké české společnosti tak, aby na ně mohly dosáhnout právě také největší tuzemské aerolinky a další dopravci. O státem garantované úvěry budou podle materiálu, který má Deník N k dispozici, moci žádat také cestovní kanceláře. Pro ně i dopravce je tento rok kritický kvůli opatřením proti šíření koronaviru, která jejich byznys na čas v podstatě zastavila.

Pro českého dopravce Smartwings tak může skončit více než tři měsíce dlouhé období, kdy se kvůli zastavení leteckého provozu potýká s nedostatkem financí. Stát by přitom aerolince mohl přes garance pomoci k úvěru až na 900 milionů korun. Kdyby půjčku nemohla splácet, část dlužné částky by bance zaplatil. Taková záruka zvyšuje ochotu bank úvěr poskytnout. Zbývající finance slíbili aerolince poskytnout většinoví čeští akcionáři.

Schválený materiál umožní dostat záruky na půjčku od státní exportní pojišťovny EGAP i dopravním společnostem a cestovním kancelářím. Ty podle dosavadních pravidel garance dostat nemohly. Na změnu podmínek není potřeba souhlas parlamentu, protože se jedná o změnu vládního nařízení.

Havlíček tak chce pomoc poskytnout všem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější