Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ženská a schopný agent? Tak leda v posteli. Rusko proti Západu úspěšně využívá stereotyp, kterému se nevyhnou ani tajné služby

Anna Chapmanová. Foto: Wikimedia Commons
Anna Chapmanová. Foto: Wikimedia Commons

Komentář Alexandry Alvarové: Když se podíváte na roli žen v moderním způsobu hybridního válčení a speciálních operací, zjistíte, že jedním z důvodů, proč jsou v nich Rusové tak efektivní, je totální podcenění žen v bezpečnostních analýzách amerických a evropských zpravodajských služeb.

Málokdo ženám v médiích či v bezpečnostních svodkách věnuje pozornost v jiném kontextu než jako milence, manželce, přítelkyni či matce. Tedy doplněk muže. Muž jedná, žena pečuje. Přitom právě v Putinově mašinérii hrají ženy ústřední roli. Nevěříte? Tak se na to pojďme podívat prostřednictvím několika ženských příběhů.

Příběh první:
Anna Vasiljevna Kuščenková – Anna Chapmanová

V rodině vysokého důstojníka KGB se v roce 1982 narodila dcera Anna. Jako mnoho jiných teenagerů v Rusku, i ona snila o tom, že bude žít v Evropě. Život v Rusku nestojí za mnoho ani pro děti prominentů. Vdala se, aby se dostala pryč.

V jednom londýnském klubu sbalila naivního kluka. Jmenoval se Alex Chapman a dodnes si pamatuje její rudé šaty s výstřihem. Za pět měsíců se již v Moskvě brali. Ovšem takto jednoduše svět nefunguje. Ruská rozvědka (Служба Внешней Разведки, zkráceně SVR) nenechává své krásné občanky vdané za cizince bez dozoru. Tak hloupá není.

Brzy si dceru vyššího důstojníka KGB, jenž se tou dobou nacházel na zpravodajské misi v Zimbabwe, našli pánové ve vozech s černými skly, kteří dovedou být hodně přesvědčiví. Alex Chapman vzpomíná, jak se osobnost jeho mladé ženy zvláštně proměnila od té doby, co ji začali v Londýně navštěvovat podivní příbuzní z Ruska. Zakrátko zmizela do USA. Jediné, co nezměnila, bylo jméno Chapman. Neznělo rusky.

Usadila se na newyorském Manhattanu a založila si realitní společnost Property Finder Ltd. Jedním z jejích milenců, v jehož firmě pracovala jako účetní i další ruská „nelegálka“ z později odhaleného řetězce, byl Bill Staniford, bývalý kryptolog od mariňáků, elitních jednotek amerických ozbrojených sil, obchodník s manhattanskými realitami. On a Mathew Haines založili firmu ve stejném oboru, v němž podnikala Anna. Data. Shromažďování informací na internetu, tak či onak spojených s realitami v New Yorku.

Šlo o jednu z prvních verzí počítačového programu určeného k dolování, třídění a agregování veřejných dat pro byznysové účely. Policejní, městská, stavební a pozemková data v jedné databázi. Anna se stala hvězdou večírků a pánských rozhovorů. Její postelí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější