Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dva roky „u vesla“ s komunisty v zádech. Babiš neztrácí, ale nebude to mít jednoduché

Vláda Andreje Babiše. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Vláda Andreje Babiše. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Analýza: Je to přesně dva roky, kdy prezident Miloš Zeman jmenoval koaliční vládu hnutí ANO a ČSSD. Za poslední rok se musela – opět – potýkat se střetem zájmů českého premiéra, nejvíc ji ale zaměstnala koronavirová krize. Jak si Babišova vláda vedla v uplynulých 24 měsících a co ji může v dohledné době ohrozit?

Vláda musí počítat s tím, že je závislá na komunistech, kteří pro ni ale zatím jsou spolehlivým mocenským partnerem. Již před necelými dvěma lety jí vyslovili důvěru a dodnes se na tom nic nezměnilo. Po premiérovi Andreji Babišovi však chtěli, aby plnil sedm programových priorit KSČM. Některé Babiš skutečně dodržel. Protlačil například zdanění církevních restitucí, které podle očekávání ale shodil Ústavní soud.

KSČM spolu s Babišem každý půlrok hodnotí, jak vláda sedm bodů naplňuje. Nyní chce šéf KSČM Vojtěch Filip nové nadefinování podmínek. Aktuální hodnocení, které mělo proběhnout spolu s debatou o tom, zda komunisté podpoří navrhovaný schodek 500 miliard, má Filip připravit v průběhu prázdnin. Termín se tak posunul krátce před podzimní a krajské volby.

„Ekonomická krize může otevřít

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější