Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Hrozil průšvih, tak jsem zavolal Jardovi Tvrdíkovi.“ Jak Hamáček využívá vazby s Čínou a čím za ně platí

Zastesklo se Janu Hamáčkovi po image rozhodného krizového manažera v červené mikině? Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Zastesklo se Janu Hamáčkovi po image rozhodného krizového manažera v červené mikině? Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Vicepremiér Jan Hamáček při shánění zdravotnického materiálu během koronavirové krize ukázal, že své vřelé vztahy s Čínou a tamní komunistickou stranou dokáže využít. Ač v mládí podpořil usnesení proti Pekingu, nyní totalitní velmoc hájí a napadá její odpůrce.

Po českých komunistech není v Česku žádná jiná strana, která by měla tak vřelé vztahy s Pekingem jako sociální demokracie. Po vypuknutí koronavirové krize se léta opečovávané vazby vyplatily.

Díky kontaktům a bývalým spolustraníkům mohl Jan Hamáček dojednat dodávky zdravotnického materiálu z Číny. Tím také zastínil i samotného premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO). Detaily těchto vazeb popisuje vicepremiér a ministr vnitra v rozsáhlém rozhovoru pro Deník N.

„Když jsem seděl na ministerstvu průmyslu a viděl jsem, že respirátory nejsou a hrozí průšvih, zavolal jsem Jardovi Tvrdíkovi. Kdyby mi tehdy řekl, že se na to vykašle, zavolal bych premiérovi, že to neumím sehnat, a počkal bych, až se pochlapí ministerstvo zdravotnictví,“ popsal Hamáček klíčový okamžik koronavirové krize. Tehdy se rozhodovalo o budoucích dodávkách z Číny za více než tři miliardy korun.

Místopředseda vlády tehdy vložil důvěru do Tvrdíka a jeho Česko-čínské komory vzájemné spolupráce, která je od roku 2014 jedním z hlavních hybatelů vztahů obou zemí a svého postavení její členové využili také při investicích do tuzemských podniků přes společnost CEFC.

Tvrdíka nakonec Hamáček přizval také do krizového štábu. „Potřebovali jsme ho.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější