Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stát se hrdinou historického románu a mít schopnosti Terminátora. I taková může být budoucnost českých expozic

Jediné, co k vstupu do jiných světů potřebujete, jsou speciální brýle pro virtuální realitu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Jediné, co k vstupu do jiných světů potřebujete, jsou speciální brýle pro virtuální realitu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Různá forma multimediálních zážitků je v českých muzeích a galeriích už celkem běžná. V zahraničí začíná dostávat slovo i virtuální a rozšířená realita. České kreativní studio Brainz Immersive se snaží prosadit tento trend i na českém trhu. Jaké jsou možnosti a jak je dostat do českých expozic, to představil Deníku N ředitel Brainz Immersive Robin Pultera. Rovnou jsme zkusili, jaké to je prohánět se starou škodovkou po Hradčanském náměstí nebo se projet na saních českými dějinami.

Tohle je zážitek, který jsme dělali pro Škodovku. Projedete se prvním sériově vyráběným autem po Pražském hradě – koncem dvacátých let dvacátého století, kdy auto vzniklo. Vše, co uvidíte, sedí jedna ku jedné,“ vysvětluje Robin Pultera, zatímco mi nasazuje na hlavu speciální headset. Ten mě má na tři minuty přenést do virtuální reality.

Napravo je Schwarzenberský palác, nalevo mariánský sloup. Z dálky na mě mává paní s kočárkem a hned vedle auta postává kluk v bekovce, který na moderní výdobytek techniky kouká s otevřenou pusou. Automaticky chytám volant, ale promáchnu naprázdno. V reálném světě totiž sedím na židli ve studiu Brainz Immersive na pražských Vinohradech.

Návštěvníci muzea Škodovky v Mladé Boleslavi si ale mohou osahat volant, sedačky i karoserii auta. Sedí totiž přímo ve voze Laurin & Klement – Škoda 110 z roku 1928, pro který byla virtuální realita vytvořena. Návštěvníci mohou díky „storytechingu“ prakticky na vlastní kůži zažít, jaké to tehdy bylo.

„Tenhle projekt

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější