Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bismarckův klobásový souboj a mých pět světových válek

A nějaké chytřejší řešení by se nenašlo? Foto: Adobe Stock
A nějaké chytřejší řešení by se nenašlo? Foto: Adobe Stock

Esej Jaroslava Veise: Tohle téma nelze začít jinak než osobně. Narodil jsem se v roce v roce 1946 v Praze a díky milosti data narození jsem za téměř tři čtvrti století života nezažil na vlastní kůži žádnou opravdovou válku. Přesto se celý můj život odehrává převážně ve válečném stínu. Z minulosti na něj odjakživa padal ze dvou horkých světových válek, následoval dlouhý stín války studené. Ten po krátkém světovém příměří, kdy se na chvíli uvažovalo o konci dějin, vystřídal stín války proti teroru, aby se v posledních letech plynule proměnil ve stín války kulturní.

A to raději do svého výčtu nezahrnuji se studenou válkou paralelně probíhající boj za světový mír, který měl být podle dobové anekdoty (Rádio Jerevan) tak urputný a zhoubný, že po něm nezůstane kámen na kameni.

Všechny ty moje války spojuje jejich světovost. To, že poslední tři nebyly nebo nejsou horké, není dáno moudrostí mužů a žen zasedajících v Organizaci spojených národů, ale jedním ze základních živočišných instinktů zvaným pud sebezáchovy. Zbraně, které jsme si dokázali vyvinout ještě před koncem poslední horké světové války, jsou stejně zničující jako do důsledků vedený boj za světový mír.

Přitom samotný pojem světová válka

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Esej

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější