Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odrazili jsme se ode dna a máme našlápnuto k medailím, věří znovuzvolený šéf českého hokeje

Tomáš Král bude ve vedení českého hokeje minimálně do roku 2024. Foto: Michal Krumphanzl / ČTK
Tomáš Král bude ve vedení českého hokeje minimálně do roku 2024. Foto: Michal Krumphanzl / ČTK

V čele českého hokeje stojí od roku 2008 právník Tomáš Král, který před nedávnem obhájil svůj mandát až do roku 2024, kdy se v Česku bude konat hokejové mistrovství světa. V rozhovoru pro Deník N říká, že za čtyři roky už pravděpodobně znovu kandidovat nebude. Přeje si, aby se na jeho vládnutí vzpomínalo jako na období restartu.

Delší dobu než vy byl předsedou hokejového svazu pouze Zdeněk Andršt v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století. Jak byste si přál, aby se vzpomínalo na dobu vládnutí Tomáše Krále?

Snad jako na období restartu nebo ještě přesněji odrazu ode dna. Hokejová doba, v níž žijeme, je s tou předlistopadovou nesrovnatelná. Dříve zůstávali nejlepší hokejisté doma, reprezentaci jsme skládali z nejlepších hráčů dvou dnes samostatných států, mezinárodní konkurence byla mnohem užší a konfrontace se zámořím minimální. Z výhod centralizované výchovy jsme čerpali zhruba do přelomu tisíciletí, potom přišel propad.

V roce 2008 byl svaz před ekonomickým kolapsem, chyběly prostředky na reprezentační program, podpora výchovy mládeže v klubech neexistovala. A třeba osmnáctiletá reprezentace hrála až ve druhé skupině mistrovství světa. Dnes hospodaříme s více než trojnásobným rozpočtem, do mládeže investujeme nejvíce v historii a i výsledky se – byť pomaleji, než chceme a než jsme očekávali – zlepšují.

Nemáte obavy, že budete spojovaný s dobou, kdy se českému hokeji vzdálila světová špička?

Nemám. Na medaili čekáme dlouho a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější