Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Moje knihy roku – Eliška Hradilková Bártová. Redaktoři Deníku N vybírají nejlepší knihy, které letos četli

Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay
Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay

Konec roku je příležitostí k ohlédnutí se za čtenářskými zážitky i ke knižním tipům pro ostatní. Redakce Deníku N pro vás na každý adventní den připravila tipy od našich redaktorů a redaktorek.

Při práci vstřebávám tolik informací a zapeklitých materiálů, které je potřeba zanalyzovat a poté zase poskládat do slov, že ve svém volném čase sahám po knihách, které primárně nenesou žádnou stěžejní informaci. Tedy alespoň ne takovou, která by po pavlovsku sepnula analytické reflexy. Vybírám si proto knihy, které mi otevírají prostor uvažovat jinak a vtáhnou mě do svého světa.

Letos mě oslovila řada titulů, data jejich vydání jsou ale starší, tak vybírám jako TOP tři novější. Třeba i vám některá z nich umožní prožít zajímavý příběh a odklonit od sebe aspoň na chvíli všechna ta pnutí současnosti.

Asaf Gavron: Osada na pahorku (Pistorius & Olšanská, 2017)

Tohle je výjimečná kniha, už jenom svým netradičním tématem. A to mě baví, stejně jako například knihy tureckého spisovatele Orhana Pamuka. Otevírají totiž příběhy, které jsou nám vzdálené, dávají nahlédnout do života, který k nám v tomto případě doléhá jen prostřednictvím zpráv. Gavronova Osada na pahorku sice nemá Pamukovu hloubku ani mystično, ale je cenná tím, jaké téma a hlavně jakým způsobem zpracovává.

Kniha pojednává o palčivém tématu izraelsko-palestinského konfliktu – o budování ilegálních izraelských osad, neklade si však za cíl vypořádat se objektivně s traumatickým sporem,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Knihy roku 2018

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější