Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přicházející krize bude jiná. Doplatí na ni hlavně ženy, tvrdí nová česká studie

Krize zatím dopadá na ženy, ukazuje studie. Foto: Brooke Cagle, Unsplash
Krize zatím dopadá na ženy, ukazuje studie. Foto: Brooke Cagle, Unsplash

Ekonomická krize nastupující kvůli následkům pandemie koronaviru je neobyčejná i v tom, na koho nově vzniklá nezaměstnanost dopadne. Podle všeho to totiž tentokrát budou hlavně ženy, upozorňují autoři nové české studie i zahraniční ekonomové.

Pětatřicetiletá marketingová konzultantka Pavlína Louženská viděla odliv žen z oboru takřka v přímém přenosu. Před šesti lety založila skupinu Holky z marketingu, která sdružuje marketérky a pomáhá mladým ženám v jejím oboru.

Se začátkem karantény na sociálních sítích pozorovala neobvyklý příliv žen hlásících, že přišly o práci a hledají novou. „Typicky ztrácely práci holky, které pracují v eventech a produkci, protože to najednou přestalo fungovat. Hodně holek pracovalo jako freelancerky nebo na takzvaný švarcsystém, kde se rychle osekávalo a současně propouštěly marketingové agentury, kterým osekali rozpočty klienti,“ vysvětluje Louženská.

Ženy podle ní doplatily i na jiné pracovní pozice a potřeby. „Nemám čísla, ale vidím z osobní zkušenosti, že ženy pracují v marketingu často na o dost juniornějších pozicích. Přestože ze škol vychází obecně víc marketérek, ve vedení pak nejsou. Je tedy jednodušší se jich zbavit, často jsou kvůli dětem na částečných úvazcích,“ vysvětluje Louženská.

Ne že by v uplynulých měsících nepřicházeli o práci i muži. Jak ale upozorňuje nová studie akademické instituce CERGE-EI, na rozdíl od předcházejících ekonomických krizí ta současná způsobí u žen zřejmě větší nárůst nezaměstnanosti než v případě mužů.

„Na ženy dopadá víc minimálně první vlna krize. Na podzim už může být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější