Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Hamáček obvinil senátory, že kvůli Tchaj-wanu dostali Kuberu pod tlak. Nechápu, co to zkouší, reaguje Vystrčil

Předseda ČSSD Jan Hamáček byl zvolen 140 hlasy. To není silný mandát. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda ČSSD Jan Hamáček byl zvolen 140 hlasy. To není silný mandát. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) tvrdí, že zesnulý šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS) nečelil kvůli cestě na Tchaj-wan tlaku Číny a Hradu, ale od samotných senátorů. To podle ministra vnitra „přispělo k tomu, v jakém psychickém stavu byl“. Kuberův nástupce Miloš Vystrčil takové spekulace důrazně odmítl.

Kuberova rodina v posledních měsících popsala, že se zdravotní stav šéfa Senátu zhoršil kvůli tlaku ze strany prezidenta Miloše Zemana i čínské ambasády v Praze. Místopředseda vlády Hamáček nicméně vidí situaci opačně. Kubera podle něj čelil tlaku od svých kolegů v horní komoře, kteří jej prý k cestě na Tchaj-wan nutili.

Kubera na Tchaj-wan nestačil odletět, v lednu zemřel. Na jeho plán ale navázal nový šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS), kterého v tom podpořilo 50 z 52 hlasujících senátorů.

Vystrčil je ale podle Hamáčka pod stejným tlakem jako předtím jeho předchůdce. „Stejně jako Kubera se i Vystrčil dostal pod tlak senátorů, kteří se rozhodli, že toto bude hlavní téma, které budou razit. Jsem přesvědčen – a nemám pro to žádné důkazy –, že stejně jako Jardovi Kuberovi, tak i panu Vystrčilovi někdo přišel říct: ‚Když na ten Tchaj-wan nepojedeš, my tě odvoláme,‘“ spekuluje místopředseda vlády a ministr vnitra v rozhovoru pro Deník N.

„Mimochodem, to je podle mě důvod, proč byl Jarda Kubera

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Tchaj-wan

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější