Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Reportáž z Polska: zemi čekají volby, které ji promění. Prohra opozice by mohla stát nasměrovat k Maďarsku

Příznivci Andrzeje Dudy na náměstí v Krakově. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Příznivci Andrzeje Dudy na náměstí v Krakově. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V Polsku k sobě v posledních týdnech prezidentské volební kampaně přitáhl pozornost boj o „LGBT ideologii“. Poláky ale bude víc zajímat, jakou jim politici přinesou budoucnost.

Na krakovském hlavním náměstí proti sobě stojí dvě Polska.

Na jedné straně náměstí zástup převážně seniorů. Mezi černými a šedými deštníky prosvítají polské vlajky a transparenty s nápisem Duda 2020. Je jasné, koho podporují – vládního kandidáta na prezidenta, úřadující hlavu státu Andrzeje Dudu.

O pár desítek metrů dál, odděleni řadou policistů tančí lidé na starý hit Dancing Queen od skupiny ABBA. Barevné paruky, duhové vlajky, ale i nenápadně vypadající účastníci, kteří přišli vyjádřit podporu LGBT aktivistům. Jeden z účastníků má na transparentu napsáno: „Polsko, miluji tě, ale lámeš mi srdce“.

Když jedna část náměstí skanduje „Andrzej Duda!“, druhá se ji snaží přehlučet pokřikem: „Jsem člověk, ne ideologie!“ Naráží na Dudův výrok z předvolební kampaně, v němž se vymezoval proti „indoktrinaci dětí novým neobolševismem“, a výroky vládních politiků, že LGBT nejsou lidé, ale ideologie.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Polsko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější