Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Případ profesora Hudlického: Napsal článek, který otřásl akademickým světem

Tomáš Hudlický, tou dobou ještě hvězda své instituce. Foto: Brock University
Tomáš Hudlický, tou dobou ještě hvězda své instituce. Foto: Brock University

Analýza: Jsou témata, o nichž se v akademickém světě nemluví. Významný kanadsko-český chemik tabu porušil. Má se s ním diskutovat, nebo má být umlčen? Jeho kolegové se rozhodli pro druhou možnost.

Jméno Tomáše Hudlického není širší veřejnosti známo, ale ve své oblasti působnosti – tedy v organické chemii a na severoamerickém kontinentu – patří mezi absolutní špičku. Je uznávanou hvězdou menší, ale kvalitní vysoké školy, Brockovy univerzity v kanadském městě St. Catharines.

Hudlický se svou rodinou emigroval do USA v roce 1968. Tehdy mu bylo devatenáct. Studoval a pracoval na několika univerzitách v USA a ve Švýcarsku. Jeho hlavní specializací je syntéza přírodních alkaloidů. Podílel se také na zjednodušení syntézy známého léku Tamiflu.

Na Brockově univerzitě působí od roku 2003 a má tam velmi prestižní pozici držitele Canada Research Chair Tier 1, což je titul spojený s vládní finanční podporou pro univerzitu, zřízený proto, aby Kanada dokázala udržet špičkové vědce.

Pro Brockovu univerzitu je takové ocenění o to hodnotnější, že nepatří mezi neformální patnáctku hlavních kanadských vysokých škol, takzvanou U15 (tamní obdobu americké Ivy League). Zkrátka a dobře, až dosud si univerzita nemohla svého nejvýznamnějšího chemika vynachválit.

To se ale nedávno úplně změnilo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější