Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poslal Babiš e-mail o „líných parazitech“ v europarlamentu? Premiér před otázkami utekl, odpovědět odmítají i jeho mluvčí

Premiér Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Premiér Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Čtyři dny se premiér Andrej Babiš i jeho nejbližší spolupracovníci odmítají vyjádřit k útoku na Evropský parlament, který přišel z pracovního e-mailu předsedy vlády. Zpráva podepsaná Babišem mimo jiné europarlament označuje za instituci plnou „líných parazitů“, evropští poslanci jsou podle ní „zkorumpovaní“. Mluvčí vlády pokládá telefony, ředitel odboru komunikace se prý už od soboty premiéra nemůže zeptat a odkazuje přímo na Babiše. Předseda vlády pak přímé otázky ignoruje a utíká před nimi do sálu Sněmovny, kam za ním novináři nesmí.

Zpráva podle všeho odešla z Babišova pracovního e-mailu jako odpověď Pavle Němcové, která v pátek večer na premiéra apelovala, aby vyřešil své problémy se střetem zájmů. Právě k němu přijal v pátek Evropský parlament drtivou většinou rezoluci, v níž Babiše vyzývá, aby se buď vzdal své funkce, prodal holding Agrofert, který ovládá přes svůj svěřenský fond, nebo aby Agrofert přestal pobírat dotace.

„Pokud považujete za normální, že nám pomatená německá poslankyně Hohlmeierová diktuje, co máme v České republice dělat, tak mě to mrzí. Doporučuji si o ní něco přečíst. Zkorumpovaný parazit, který se živí politikou,“ napadl autor e-mailu odeslaného z Babišovy adresy šéfku Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Moniku Hohlmeierovou. Zpráva Němcové přišla v sobotu ráno z adresy andrej.babis@anobudelip.cz, která je jako kontaktní uvedena na webu hnutí ANO.

Deník N se už od soboty snaží ověřit, zda je autorem e-mailu skutečně premiér a jestli má případně pro nebývale ostrá obvinění důkazy.

Už čtvrtý den se ale hnutí ANO, Úřad vlády i sám premiér k e-mailu odmítají vyjádřit. Mluvčí kabinetu Jana Adamcová od soboty na žádnou ze zaslaných otázek neodpověděla a novinářům pouze pokládala telefony.

Vyjadřovat se k e-mailu nechtěl ani mluvčí hnutí ANO.

Odpovídat na otázky, zda zprávu skutečně psal Babiš nebo jestli má důkazy pro to, že jsou europoslanci zkorumpovaní, odmítá i ředitel odboru komunikace Úřadu vlády Vladimír Vořechovský. Nejprve na dotazy nereagoval vůbec, od pondělí tvrdí, že dosud neměl možnost se premiéra na jeho korespondenci zeptat, a odkázal redakci přímo na Babiše.

„Já vám říkám

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější