Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

CERN chce stavět nejdražší vědecké zařízení světa, není ale jasné, k čemu vlastně bude

Fabiola Gianottiová, ředitelka CERN, za ní malá část urychlovače LHC. Foto: Claudia Marcelloni, CERN.
Fabiola Gianottiová, ředitelka CERN, za ní malá část urychlovače LHC. Foto: Claudia Marcelloni, CERN.

Zátka z láhve šampaňského vzlétla ke stropu. Jinak se páteční telekonference Rady CERN ani ukončit nedala. Přípitkem bylo zpečetěno rozhodnutí postavit nový částicový urychlovač za jedenadvacet miliard eur – nejdražší vědecké zařízení všech dob na této planetě.

Smělý záměr však má, jak to bývá, nějaké ty háčky. Zásadní jsou dva. Vědci z CERN počítají peníze, které ještě nemají, to zaprvé. A zadruhé, odborná komunita fyziků není vůbec jednotná v tom, zda je nový gigantický stroj zapotřebí. Vedle těchto dvou otázek nevypadá jako zásadní problém ani věc jinak nemalá – jak tento plánovaný technický zázrak, pohybující se na hranici možností vědy a techniky, vůbec postavit.

Louskáček na elektrony

Před nějakými osmdesáti lety se zdálo být tajemství hmoty – a tím i vesmíru – víceméně rozluštěno. Vše se skládá z atomů, atomy se skládají z protonů, neutronů a elektronů. Těm se říká elementární částice, protože na jejich úrovni cesta do hlubin hmoty končí: jsou to ty nejmenší dílky, dál nedělitelné. Pro základní představu tento obrázek stačí dodnes.

Již od třicátých let dvacátého století se však ví, že situace je složitější. Tehdy fyzikové objevili v kosmickém záření další částice, které do jednoduché struktury hmoty nijak nezapadaly, a zároveň si uvědomili, že aby vycházela bilance energie a náboje u radioaktivního rozpadu, budou muset předpokládat existenci dalších částic, experimentálně (tehdy) nezjistitelných.

Bylo po jednoduchosti. Věda musela přistoupit na to, že elementární částice nejsou vůbec elementární, že také mají vnitřní strukturu. Proto se začaly stavět urychlovače.

Když se chcete podívat dovnitř subatomární částice, musíte ji rozbít – jako když rozlousknete ořech. Jenže síly, které drží částice pohromadě, jsou obrovské, takže potřebujete opravdu silný louskáček. Urychlovač

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější