Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Církvím chybějí stamiliony od turistů i z kostelních kasiček. Federace židovských obcí řeší existenční problémy

Modlitebna Církve bratrské. Ilustrační foto: ČTK
Modlitebna Církve bratrské. Ilustrační foto: ČTK

České církve řeší finanční problémy, které jim způsobila koronavirová krize. Kvůli výpadku turismu i uzavřeným kostelům přišly podle svých zástupců o stamiliony korun. Nejvíce zasažena je podle svých slov svých zástupců Federace židovských obcí, které může výpadek příjmů způsobit existenční problémy.

Koronavirus dopadl i na české církve. Například katolická církev vyčíslila ztráty na 220 milionů korun. Podle mluvčí České biskupské konference Moniky Klimentové se zatím jedná o předběžnou částku. „Církev se dostala do potíží tím, že ztratila část svých příjmů,“ říká.

Katolíci přišli především o výpadky z kostelních sbírek, ale také o peníze, které získávají na vstupném do muzeí či kostelů nebo z vlastního podnikání. Podle Klimentové zatím ale neplánují, že by se v nouzi obrátili na stát. „Čeští a moravští biskupové se rozhodli, že nebudou žádat o peníze v rámci státní podpory z programu Anticovid,“ uvedla s tím, že se církev s výpadkem příjmů pokusí vypořádat pilnou prací.

Podle plzeňského biskupa a předsedy ekonomické komise biskupské konference Tomáše Holuba bude zásadní, aby se omezení nedotkla investičních plánů církve. „Základní prioritou je, že by ta omezení měla být z provozních peněz, nikoliv investičních,“ uvedl Deníku N. Zdržet by se mohly některé opravy či rekonstrukce.

Generální vikář Arcibiskupství pražského Jan Balík odhadl, že diecéze přišla zhruba o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější