Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Uznávanou církevní školu opouštějí učitelé i žáci. Ředitelku, která strhla podřízené triko, viní z šikany

Bratrská škola v pražských Holešovicích. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Bratrská škola v pražských Holešovicích. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Už rok se táhnou spory a obvinění ze šikany a bossingu na Bratrské škole v Praze, vyhlášeném zařízení, které praktikuje alternativní způsoby výuky. Problémy nedávno vyvrcholily odchodem části učitelů a žáků. Nelíbilo se jim, že se zřizovatel školy, Českobratrská církev evangelická, postavil za kritizovanou ředitelku.

Když loni v březnu Česká televize odvysílala v Křesťanském magazínu o Bratrské škole dokument, vypadalo to, že jde o jednu ze škol rodinného typu, kde rodiče i učitelé mluví o přátelské, demokratické a respektující atmosféře, kterou děti milují.

Jenže už tehdy probublávaly problémy a konflikty mezi ředitelkou Pavlínou Radovou a jejími podřízenými, které na první pohled naznačovala jen nezvykle vysoká fluktuace pedagogů. Za posledních dvanáct let, kdy je Radová ve funkci, ze základní školy se šesti třídami odešlo dvacet tři pedagogů (podle zřizovatele ale většina z nich školu opustila kvůli stěhování, končící smlouvě nebo rozjezdu podnikání). V jedné třídě se například během pěti let vystřídalo devět vyučujících.

Škola má přitom pověst prestižního zařízení s moderními způsoby výuky, vstřícného i k ateistům a žákům jiných vyznání. Svoje děti sem dávají jak evangelické rodiny, tak osobnosti veřejného života, jako například moderátorky Lejla Abbasová či Ester Janečková.

Atmosféra na škole se podle učitelů i rodičů viditelně zhoršila v posledních letech. Ředitelka je podle nich zesměšňuje, ponižuje,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější