Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Už můžeme do Španělska. Zůstávají ale omezení u vody i v barech, především v Madridu a Barceloně

Barcelonská pláž plná lidí a cedule říkající "pláž uzavřena". Španělsko se po období koronavirového poplachu otevírá, některá opatření ale zůstávají v platnosti. 21. června 2020. Foto: Nacho Doce, Reuters
Barcelonská pláž plná lidí a cedule říkající „pláž uzavřena“. Španělsko se po období koronavirového poplachu otevírá, některá opatření ale zůstávají v platnosti. 21. června 2020. Foto: Nacho Doce, Reuters

Chystáte-li se do Španělska, vybavte se na cestu zásobou roušek. Vyhnete se starostem a můžete i ušetřit. Nošení roušek zůstává v zemi i po nedělním otevření hranic za různých okolností povinné. Za nedodržení předpisu můžete zaplatit pokutu ve výši 100 eur (2700 korun).

Možnost překročit hranice země za Pyrenejemi pro občany států Evropské unie, dalších zemí Schengenské dohody a Británie je součástí „nové normality“ (nueva normalidad), což je poslední fáze uvolňování restrikcí souvisejících s koronavirovou pandemií po skončení téměř sto dnů dlouhého stavu poplachu.

Španělsko do ní vstoupilo se dvěma výjimkami o půlnoci ze soboty na neděli 21. června, kromě vnějších hranic se v této fázi pro volný pohyb osob po celém španělském území otevírají i hranice mezi jednotlivými autonomiemi.

Do nové normality nevstoupila zatím dvě území: Autonomní společenství Madrid včetně hlavního města a metropolitní oblast Barcelony. Zachovávají přísnější režim. Překročit jejich hranice je ale možné. Hranice s Portugalskem se otevřou na základě předchozích dohod s Lisabonem až 1. července.

Co podstoupíte a kde musíte mít roušku

Podle nařízení ministerstva zdravotnictví budou cestovatelé, kteří na španělské území vstoupí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější