Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vojenská přehlídka odstartuje hlasování o Putinově věčnosti

Velká vojenská přehlídka na moskevském Rudém náměstí musí být dokonalá. Nacvičovala se i v nočních hodinách. Zdroj: Ministerstvo obrany RF
Velká vojenská přehlídka na moskevském Rudém náměstí musí být dokonalá. Nacvičovala se i v nočních hodinách. Zdroj: Ministerstvo obrany RF

Stařičcí veteráni sovětské Velké vlastenecké války byli izolováni nikoliv proto, aby se nenakazili koronavirem. To oni nesmějí nakazit prezidenta Putina, až je vedle něj postaví, aby mu vytvořili důstojné a vlastenecké křoví.

Jevgenij Jachnin za tři roky oslaví stovku. Je to s podivem. Kdyby se život dal vypočítat jako matematická rovnice, měl v ní pan Jachnin umřít už dávno, a hned několikrát.

Ruskému listu Novaja gazeta se podařilo s veteránem pohovořit. Chtěli se ho zeptat na to, jak se těší na vojenskou přehlídku u příležitosti 75. výročí konce Velké vlastenecké války (1941–1945), která se bude konat ve středu v Moskvě a řadě dalších ruských měst.

Původně měla velká přehlídka na Rudém náměstí ctít tradiční, památné datum – 9. května. Jenže koronavirus plány Kremlu překazil. I když epidemiologové zrovna nejásají, prezident Putin, vrchní velitel ozbrojených sil Ruské federace rozhodl, že nebezpečí pominulo. A tanky po Rudém pojedou!

Přežil Vjazmu i jaderný výbuch

Jevgenij Jachnin se narodil v Moskvě. Už to, že přišel na svět v roce 1923, ho předurčovalo ke krátkému pobytu na tomto světě. Jeho generace chlapců se z velké části nedožila ani středního věku.

V říjnu jedenačtyřicátého ryl Jachnin zákopy u Vjazmy, města ve Smolenské oblasti Ruska, které leží na cestě ze západu do Moskvy. Kluci jako Jevgenij měli zastavit německé tanky a zachránit sovětskou metropoli.

Obranné operaci Západního vojenského okruhu veleli legendární maršálové Koněv a Žukov a moc se jim to nepovedlo. Němci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Rusko

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější