Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jsme společnost vzestupu buranů. Lidé jako Xaver Veselý jsou symbolem doby, říká Václav Moravec

Václav Moravec. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Václav Moravec. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Moderátor Václav Moravec se veřejně vyjadřuje jen zřídka. Výjimku udělal ve velkém rozhovoru pro Deník N, v němž se velmi ostře ohrazuje vůči kritice poslankyně ANO Barbory Kořanové či radního ČT Lubomíra Veselého. „Myslím, že věnujeme příliš času a prostoru v médiích lidem, o nichž nemá smysl se vůbec bavit. Oni jsou jen symbolem doby. Doby vzestupu buranství a nekompetentnosti,“ reaguje Moravec.

Nemáte pocit, že je váš pořad už za zenitem?

To je velmi častá otázka. Podívejte se ale na to, jak jsou za zenitem zahraniční moderátoři, například v BBC. Čím je moderátor starší, tím větší má nadhled, přehled. Svědčí to o jeho vyzrálosti. Můj oblíbený moderátor Jeremy Paxman, který už z BBC odešel, moderoval Newsnight třicet let. Když ale v Česku na nějaký pořad, který někomu leží v žaludku, nemůžete vytáhnout nízkou sledovanost, pak řeknete: Moravec je za zenitem.

Že je váš pořad za zenitem, řekla poslankyně hnutí ANO a členka volebního výboru Barbora Kořanová. Otázky Václava Moravce sice podle svých slov nesleduje, ale už byste je prý neměl moderovat. Taky jí vadí Reportéři ČT a 168 hodin. Proč jsou to podle vás zrovna tyto tři pořady?

Je to tím, že neznámá poslankyně, jejíž jméno byste v životě nevyslovil, protože nevíte, čím za ty roky v Poslanecké sněmovně zaujala veřejný prostor, jako jediné začne mluvit o Noře Fridrichové, kterou zná většina národa. Začne mluvit o silné značce Reportérů ČT a o Moravcovi. Myslím si, že na tyto lidi vůbec nemá smysl reagovat, protože jim jde jen o to, získat přes známá jména pozornost. Už jen způsob její argumentace je tak pokleslý – řekne, že tam ten pořad nemá co dělat, a přitom jej nesleduje.

Nekřivdíte paní poslankyni? Já si například pamatuji i její snahu o odvolání Zdeňka Šarapatky z Rady ČT.

A to je zase parazitování na České televizi. Kdyby Česká televize nebyla nejsilnější a nejdůvěryhodnější mediální značkou, což vyplývá z posledního výzkumu Digital News Report, o té poslankyni nikdo nic neví. Opírat se do známých značek je jen o tom, dostat se do širšího povědomí.

Kromě poslankyně Kořanové se k vám v poslední době kriticky vyjádřil také nový radní ČT a náš moderátorský kolega Lubomír Veselý.

Je to zvláštní, zvyknout si na to, že je to kolega.

On řekl, že by se mu jako divákovi líbilo, kdybyste se v Otázkách střídal s dalšími moderátory. Co na tu myšlenku říkáte?

Zase, podívejte se, kdo by znal tohoto moderátora, který skončil na Frekvenci 1 a jehož pořad patřil k těm méně poslouchaným? Kdyby byl tak skvělým moderátorem, předpokládám, že by o něj měly zájem nejposlouchanější rozhlasové stanice, jako je například Impuls. A nakonec vám politicky skončí v Českém rozhlase, protože má vhodné známé.

Co myslíte tím, že skončil v Českém rozhlase „politicky“?

Prezident řekl, že se těší, až přijde do Českého rozhlasu, protože tam bude mít pan Veselý svůj pořad. Rozhovory s prezidentem republiky musí dělat moderátoři prověření Hradem. Myslím, že věnujeme příliš času a prostoru v médiích lidem, o nichž nemá smysl se vůbec bavit. Oni jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější