Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šibeniční termín na dálniční známky. Pět měsíců před startem ještě nejsou vypsané všechny tendry

Dálniční známka, ilustrační foto. Zdroj: ČTK
Dálniční známka, ilustrační foto. Zdroj: ČTK

Projekt elektronických dálničních známek, který stál ministerské křeslo exšéfa resortu dopravy Vladimíra Kremlíka, stále nemá zajištěné všechny dodavatele. Méně než půl roku před spuštěním nového způsobu platby za jízdu po dálnici totiž státní orgány ještě nevypsaly klíčové tendry na jednotlivé části systému.

Už 1. prosince letošního roku by měly běžet systémy pro prodej digitálních dálničních známek. Ty bude možné kupovat na internetu nebo v obchodech, nutnost lepit vinětu na čelní sklo vozidla tak odpadne. Stejně jako v některých jiných zemích budou na zaplacení poplatků dohlížet kamerové systémy a speciálně vybavené policejní hlídky.

Právě dodání kamerových systémů přitom patří mezi tendry, u kterých se odevzdávání nabídek muselo několikrát posunout. Platí to především pro kamerové systémy, které budou umístěné na mýtných branách. Zakázku vypsal státní podnik Cendis, který má projekt na starosti, začátkem dubna. Lhůta pro přijímání nabídek měla končit o měsíc později. Podle informací z věstníku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější