Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ministerstvo zjišťuje, zda je mezi exekutory korupce. Ptá se ale hlavně těch, kdo nemají důvod ji hlásit

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se nechce premiérovým střetem zájmů zabývat. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se nechce premiérovým střetem zájmů zabývat. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministerstvo spravedlnosti podle zjištění Deníku N zpracovává průzkum možné korupce mezi exekutory. Na korupční potenciál současného nastavení exekučního prostředí odborníci upozorňují už řadu let. Vláda se o něj přitom začala zajímat až poté, co do Sněmovny poslala novelu exekučního řádu. Navíc se v průzkumu zajímá především o zkušenosti velkých věřitelů – tedy těch, kterým současný stav vyhovuje a nemají žádný důvod upozorňovat na jeho problematické stránky.

Počátkem června odešel z ministerstva spravedlnosti dopis na celkem devatenáct adres. Resort v něm žádal o spolupráci při hodnocení, zda je exekuční byznys spojen s korupcí. „Tímto si vás dovolujeme požádat o pomoc při identifikaci možných korupčních rizik souvisejících s problematikou exekucí, ať už takových, s nimiž jste se reálně setkali, rizik, s jejichž existencí jste seznámeni nepřímo, či rizik, jejichž existenci považujete za pravděpodobnou. Stejně tak oceníme případné další postřehy a informace vážící se k dané problematice,“ stojí v dopise, který má Deník N k dispozici.

Na první pohled bohulibá iniciativa ale vyvolala mezi odborníky podivení a kritiku. Jednak kvůli svému načasování – o korupci kolem exekucí se mluví už dlouho, ministerstvo se o ní přitom začalo zajímat až poté, co vláda schválila jím připravenou novelu exekučního řádu a poslala ji do Sněmovny. Ať už analýza vyzní jakkoliv, do novely se její výsledek pochopitelně už nepromítne.

„Je to zvláštní,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější