Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Osahávání jsem zažila mnohokrát, víc mi ale vadí oplzlé vtipy. Mladí kluci neobtěžují, říká maskérka

Maskérka Veronika Šorfová pracuje v oboru přes dvacet let. Z těch mužů, kteří ženy obtěžují, podle ní nejvíc osahávají čtyřicátníci a starší. Foto: archiv Veroniky Šorfové
Maskérka Veronika Šorfová pracuje v oboru přes dvacet let. Z těch mužů, kteří ženy obtěžují, podle ní nejvíc osahávají čtyřicátníci a starší. Foto: archiv Veroniky Šorfové

Kauza slovenského herce Maroše Kramára ukázala, že maskérky při natáčení v řadě případů zažívají sexuální obtěžování. V Česku je situace podle maskérky Veroniky Šorfové podobná, obzvlášť starší herci a moderátoři prý někdy vizážistky osahávají. „Pokaždé mě překvapí už jen to, že si to někdo vůbec dovolí,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

Tento rozhovor získal nominaci na prestižní Novinářskou cenu. Text Jany Ciglerové můžete v Ceně veřejnosti podpořit hlasováním i vy, a to do 16. června 2021.

V maskérském odvětví se pohybujete přes dvacet let. Co jste si pomyslela, když jste viděla nedávné záběry, na kterých Maroš Kramár sahá maskérce prstem na zadek?

Vůbec mě to nepřekvapilo. Takové věci se dějí maskérkám na place často. Šokovalo mě spíš, že to pustili do éteru, že se tomu smáli a že Kramár reagoval, že kritizují jen ženy, kterých se nikdo nedotýká. To kamarádství, které Kramár možná s tou maskérkou má, tím shodil do kýble.

Proč?

Protože ji tím ponížil na nějaký kus těla, na které je běžné sahat.

Stalo se vám, že vás někdo osahával?

Mnohokrát.

Kde?

Většinou po zadku, po nohách. Někdy, když jsem nad nějakým hercem skloněná a líčím mu obličej, přitáhne si můj výstřih a podívá se do něj. To je asi nejčastější případ. „Ukaž, co máš za podprdu,“ řekne mi. Nemám velká prsa, takže je to neláká tolik. Ale kolegyně, která je má větší, to zažívá každou chvíli.

Mohla byste popsat, jak se herci a moderátoři k maskérkám chovají?

Herečka Zdena Studénková má pravdu, že herci mají kontaktní zaměstnání. Tu musejí spolu fungovat jako zamilovaný pár, ladí si atmosféru, dotýkají se navzájem. Málokdo si umí představit, jak intimní to občas je. A do toho spadáme i my, kostymérky a maskérky, které se herců, moderátorů i hudebníků musíme dotýkat, často i blízko intimních míst. Takže ty hranice jsou jinde než v běžných zaměstnáních.

Dejte mi příklad.

Přijdete na natáčení, zvukař vám pod košilí provlékne mikrofon. Já herci nebo moderátorovi líčím obličej a jsem nad ním nakloněná, někdy mu sahám i na jiná místa na těle. Třeba když je potřeba mu umístit pytlík s falešnou krví zevnitř na stehno. Kostymérky je převlékají, takže je vidí ve spodním prádle, a my maskérky jsme u převleků taky.

Veronika Šorfová
Narodila se v Praze, vystudovala zdravotnickou školu. Jako vizážistka pracuje od 18 let. Líčila při produkcích hudebních klipů, reklam, filmů a posledních pět let pracuje jako maskérka v divadle. Líčení také učí a vede kurzy airbrush make-upu.

Chápete, proč samotná maskérka odmítla, že to bylo od Kramára obtěžování?

Naprosto. Jejímu prohlášení, že byla přátelská atmosféra a bylo to jen škádlení, rozumím. Většinu času se totiž na place k sobě chováme jako velice blízcí přátelé. Když natáčíme film a potřebuju herce dostat do pohody, mám trik, že mu udělám masáž obličeje. Ten člověk pod mými dotyky povolí a uvolní se. Ale víte, co mi možná vadí ještě víc než osahávání?

Nevím.

Když mi někdo, koho líčím, začne vyprávět oplzlé vtipy. Sprosté a vulgární vtipy o sexuálních praktikách, z nichž ta nejslušnější se týká orálního sexu. Vůbec nechápu, proč to někteří dělají, co to mají za potřebu vyprávět. Mě to pokaždé urazí, je to vážně hnusné.

Jak na to reagujete?

Nikdy se nesměju, a když si to můžu dovolit, což je ve většině případů, ozvu se. Řeknu mu třeba: „Tohle byl blbý vtip a ten už tady neříkejte, jo?“

Veronika Šorfová v maskérně. Foto: archiv Veroniky Šorfové

Kdy si to nemůžete dovolit?

Mě si produkce na líčení najímají. Je to pokaždé jiný tým, jiná pravidla, člověk se musí orientovat v tom, pro koho pracuje. Teď mám stálou práci v divadle, kde to je jiné, ale reklamy, hudební klipy, filmy nebo seriály, tam o vás musejí stát. Když jim nebudu z jakýchkoli důvodů vyhovovat, už mi příště nezavolají.

Byly doby, zvlášť když jsem měla malé děti, kdy pro mě každá práce byla dobrá. Já jsem pusa prořízlá a nemám problém poslat muže do patřičných míst, i kdyby mě plácnul po zadku Sean Connery. Ale byly chvíle, kdy jsem to raději zvážila.

Syndrom adorování hvězd

Ozvou se takhle všechny maskérky?

Pro některé je to těžké, částečně i proto, že trpí syndromem adorování hvězd. Představte si, že při práci potkáte hvězdu, kterou znáte odmalička z televize a vaše maminka ji zbožňuje, jak není lehké takového pána okřiknout, když vám při práci sahá na stehna.

A když dotyčný není taková hvězda?

Mě to zaskočí, ať je to hvězda, nebo ne. Pokaždé mě překvapí už jen to, že si to někdo vůbec dovolí. Třeba jednou nás takhle osahával kulisák. V jedné hře měl otevírat dveře, a tak seděl na zemi, zatímco my držely převleky. Všem holkám, které tam stály, začal hladit nohu od kotníků nahoru.

Ozvala jste se?

Ano, řekla jsem mu: „Nech toho!“ Ale některé mu to neřekly a na ty sahá doteď. Víte, co je na tom těžké? Že to je můj kamarád a mám ho ráda. Přijdu do práce, obejmu se s ním, dáme si pusu na tvář. Tak on si asi pak myslí, že mě může hladit po noze, ale já téhle úvaze nerozumím. Ta hranice je přece jasná.

Kde je ta hranice?

Tam, kde by ji měl i on, kdyby šlo o kolegu. Od objetí k sahání na stehno je dlouhá cesta. Čili obejmout ano, intimně pohladit se sexuálním kontextem ne.

Čím se vyznačují muži, kteří se takhle k maskérkám chovají?

Většinou jsou starší nebo moje generace, tedy čtyřicátníci a dál. Mladí kluci neobtěžují nikdy. Ti mě při pozdravu obejmou, dáme si i pusu na tvář, ale nikdy nemají tu slizkou polohu.

Čím to je?

Vyrůstali jinak, jsou to jiní muži. A je taky možné, že jsem pro ně ve svých 43 letech stará. Nicméně nedovolují si ani na mladší kolegyně, takže věkem ženy to nebude.

Mluvíte s muži, které líčíte, o tom, proč to dělají?

Ani ne, protože vím, jak to dopadne. Oni se někdy do toho tématu pustí sami. MeToo pro ně neexistuje a je to blbost a o feminismu mluví způsobem, že víte, že když o nějaké ženě řeknou „to je feministka“, ve skutečnosti myslí „to je kráva“. Prohlašují, že přicházejí o možnost být gentlemany, což v jejich pojetí znamená, že vám otevřou dveře a plácnou vás po zadku.

Plácám muže po zadku, aby pochopili

Probíráte s dalšími maskérkami, když se něco stane?

Bavíme se o tom, protože při práci se soustředíte hlavně na člověka ve svém křesle a nevnímáte, co se děje kolem. Takže si mnohokrát nějakého osahávání u jiných ani nevšimnete.

Vadí to všem?

Všem ne. Jsou maskérky, které s tím nemají problém. Přijde mi to zvláštní, ale ony si řeknou: „No co, starej chlap, ať si sáhne.“ To samozřejmě přispívá ke zmatení těch mužů, kteří si pak řeknou, že když to nevadí téhle, nebude to vadit ani tamté. Ale mně to příjemné rozhodně není.

Jak to mají ti muži poznat?

Mě štve, že ta situace vůbec nastává. Dám vám příklad. Při jednom natáčení měl mít herec na sobě polibky, jako že se ráno probudil po mejdanu. My jsme si musely rtěnkou namalovat rty a dávat mu polibky na tvář i na hrudník. Hodně intimní, ne? A přesto zrovna tenhle herec nikdy nepřekročil tu hranici a nikdy si na nás nic nedovolil.

Jak si to vysvětlujete?

Prostředí ani situace nejsou pro osahávání a obtěžování spouštěč. Každý muž moc dobře ví, kde ta hranice je, a ti, kdo ji porušují, to dělají záměrně. Nikoho nic neopravňuje k tomu, aby na ženy kolem sebe sahal. Vždyť si to představte obráceně.

Jak to myslíte?

Že se vám bude líbit kolega a budete k němu chodit a sahat mu na zadek, hladit ho po stehnech, šeptat mu, ať si na sebe zase vezme ty upnuté kalhoty, že mu v nich je krásně vidět ten jeho hezký zadek. I kdybyste nebyla jeho šéfová a neměla moc ho připravit o práci, je to přece naprosto nepřijatelné. I proto jsem to několikrát udělala.

Co jste udělala? Osahávala herce?

Ano. Šla jsem kolem nich a plácla je přes zadek.

Jak reagovali?

Velice se divili. Úplně je to šokovalo. „Vždyť jsi mě před dvěma hodinami poplácal ty, tak co s tím teď máš za problém?“ říkám jim, aby to pochopili. Ale hodně nepříjemné jsou kolikrát i jen ty řeči. Třeba když se herci mezi sebou před námi baví o svých sexuálních zážitcích. Někdy o tom mluví dost hrubě, až jim musíme říct, ať si takové věci vyprávějí v šatně. Nechápu, že jim nedochází, jak nepříjemné to pro nás je.

Líbí se vám článek Deníku N? Pokud nechcete přijít o ty další, objednejte si do mailu některý z našich přehledů, které pravidelně posíláme. Vybrat si můžete na této stránce.

Přišla jste někdy kvůli svému ohrazení se o práci?

Myslím, že ne. Jednou se mi stalo, že jsem si na dotočnou, tedy oslavu konce natáčení, po svolení produkční vzala s sebou tehdejšího partnera. Přišel ke mně pak hlavní produkční a řekl mi: „Tohle jsi udělala naposledy.“ A od té doby jsem od něj už nikdy nedostala práci, přestože do té doby jsme spolu pracovali často.

Proč ho to naštvalo?

Tehdy jsem si to vyložila tak, že jsem se mu líbila, něco se mnou chtěl mít a můj partner mu na večírku vadil.

Kdo si obtěžování dovolí častěji? Ti, které znáte, nebo cizí?

Daleko častěji si to dovolí muži, kteří vás znají. Od herce, kterého neznám a líčím ho poprvé, se mi to nestalo nikdy. A obecně muži, kteří si žen váží, si to vůči nim nedovolí nikdy.

Jak to chodí u maskérů mužů? Sahají na ně ženy? Nebo muži?

S tím jsem se nikdy nesetkala. Ani jsem neslyšela, že by si na mužského maskéra někdo dovolil.

Jsou herci, kteří jsou osaháváním vyhlášení?

Jsou.

Kteří?

Neřeknu vám to. Řekneme si to my maskérky mezi sebou, abychom si na to daly pozor, ale veřejně to není fér. Já si to s nimi vyřídím vždycky sama. Nejde o sexuální útok, ale pouze nějaké ochmatávání.

I to je podle českého zákoníku trestný čin.

Já vím, ale my se s tím popasujeme samy, nebojte.

Co by se podle vás mělo stát, aby se to změnilo?

Podle mě si to mají spolu vyřídit ti dva, a když to nepomůže, má se to řešit dál. Nezažila jsem, že by někdo maskérku třeba pronásledoval nebo jí klepal na dveře, když by o to ta žena nestála. Ale jedno se ví: že na cizích produkcích se to neděje. Jsou tam tak přísná pravidla, že si tam takové věci herci nedovolí.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější