Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Absurdní příběh z českého fotbalu: útočník Plzně čelil opičím skřekům, pak i nařčení, že je rasista vůči bělochům

Jean-David Beauguel působí v České republice od roku 2014. Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK
Jean-David Beauguel působí v České republice od roku 2014. Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Plzeňští fotbalisté tmavé pleti si v posledních dvou zápasech vyslechli opičí skřeky. Poprvé se obětí rasismu stal francouzský útočník Jean-David Beauguel v ligovém zápase v Olomouci, podruhé konžský záložník Joel Kayamba v semifinále poháru na pražské Letné. Českému fotbalu se tak nadále nedaří zbavit těchto ostudných jevů.

Za incident z Olomouce dostala Sigma od disciplinární komise trest 120 tisíc korun, situaci z konce utkání na Spartě bude disciplinárka teprve řešit.

Oba incidenty ukázaly, že ultras se sice starají o atmosféru na stadionech, ale někteří z nich si rasistické pokřiky neodpustí ani v roce 2020. Na poloprázdných tribunách, na které mohou kvůli koronavirové krizi momentálně jen ti nejvěrnější fandové za odměnu, jsou podobné nechutné výstupy dobře slyšet.

Od rasistických pokřiků se už distancovala Fotbalová asociace ČR, která pořádá domácí pohár. „FAČR dlouhodobě a naprosto jednoznačně odsuzuje jakékoliv rasistické projevy na fotbalových hřištích. Věříme, že konkrétní osoby budou identifikovány a potrestány. Rasismus jednoznačně nemá v 21. století nejen na fotbale, ale i v celé naší společnosti místo,“ sdělil mluvčí Michal Jurman.

Ozvala se i Ligová fotbalová asociace, jež má v gesci ligová utkání. Jenže stačí to?

I z reakcí samotného Beauguela na sociálních sítích je jasně patrné, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Rasismus a xenofobie

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější