Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Úspěchy se nacionalizují a přínos EU se pomíjí.“ Brusel začal opravovat Babišovy výroky

Premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK

Zastoupení Evropské komise v Česku v posledních měsících začalo výrazněji promlouvat do veřejné debaty s českým premiérem Andrejem Babišem. V několika případech jeho výroky na sociálních sítích upřesnilo či „uvedlo na pravou míru“.

České zastoupení Evropské komise v posledních měsících začalo na sociálních sítích upřesňovat výroky českého premiéra Andreje Babiše. Vidět to bylo především v době vrcholící koronavirové krize, kdy se v Česku vedla debata, do jaké míry Evropská unie pomáhá či nepomáhá s následky krize.

„Chci upozornit, že na boj s covid-19 nedává EU ani o korunu víc, než na kolik měly státy nárok už před pandemií. Schválených 30 miliard korun, kvůli kterým média oslavují evropské instituce, nejsou peníze navíc. Jsou dávno naše,“ psal v březnu český premiér k pomoci Evropské unie v boji s koronavirem.

Zastoupení Evropské komise v Česku na jeho slova reagovalo upřesněním, že Komise peníze uvolnila dříve, čímž čerpání peněz na pomoc ulehčí. „Když potřebujete zaplatit léky teď, nepomohou vám peníze od kamaráda za rok,“ argumentovalo zastoupení.

Stejně se české zastoupení ozvalo po nedávné cestě Andreje Babiše na otevírání obchvatu Trstěnice–Drmoul na západě Čech nebo do úpravny vody Želivka. „I tady šla převážná část peněz z EU: konkrétně 753 milionů korun z OP Životní prostředí,“ uvedlo k jeho druhé návštěvě české zastoupení na Twitteru. V obou případech podle tiskové mluvčí českého zastoupení Magdaleny Frouzové premiér opomněl přínos evropských peněz na projekty.

Snaha o uvádění věcí na pravou míru však není nová. Podle Frouzové je to jen v poslední době více vidět, protože se věnuje premiéru Babišovi. Komise se podle ní obecně snaží zlepšovat povědomí Čechů o přínosu evropských peněz. „Je opomíjený přínos Evropské unie a úspěchy se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější