Ovoce a zelenina zdražily až o sedmdesát procent, ukazují dosud nezveřejněná data

Češi musí i po zbytek roku počítat s vyššími cenami potravin, především zeleniny, ovoce a masa. Zdražování už sice nebude tak rychlé jako v uplynulých měsících, ale zlevnění se podle většiny oslovených expertů čekat nedá.
„Předpokládám, že zdražování potravin má svůj letošní vrchol za sebou. Trend se ale zřejmě nepřeklopí do obvyklého poklesu cen, nýbrž jen zpomalí růst,“ předpovídá ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Změny cenových hladin se navíc mohou projevit jen tak, že nepřijdou obvyklé sezonní slevy.
Optimističtější je ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň, podle nějž začnou ceny klesat co nevidět. „Obnovuje se cenová konkurence v obchodech, když mají všechny otevřeno, lidé se přestávají zásobovat vitaminy,“ vyjmenovává některé argumenty pro svůj výhled. Případné zvýšení cen v druhé polovině roku bude podle něj závislé na tom, jestli přijde druhá vlna karantén.
Podražila polovina položek
Spotřebitelské ceny v květnu meziročně stouply v průměru o 2,9 procenta, potraviny a nealkoholické nápoje v Česku stojí o 6,3 procenta více než loni. Najdeme však mezi nimi i položky, které podražily o více než třetinu.
Ukazuje to analýza Deníku N srovnávající průměrné ceny 156 potravin a nealkoholických nápojů, k nimž Český statistický úřad poskytl údaje o cenách za květen 2019 a květen 2020. Jde o položky, které jsou součástí takzvaného spotřebního koše – tedy souboru zahrnujícího typické zboží nakupované průměrnou českou domácností. Jinými slovy zboží a služby, které se nakupují nejčastěji, takže má smysl sledovat jejich průměrnou cenu.

Z analýzy vyplynulo, že nejvíce se v porovnání s předchozím rokem zvýšila cena