Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Podlézání autoritářům a schvalování táborů pro Ujgury. Kniha Trumpova exporadce budí vášně ještě před vydáním

Preident Trump a jeho tehdejší poradce pro národní bezpečnost John Bolton telefonují během návštěvy Iráku s iráckým premiérem Abdul-Mahdím, prosinec 2018. Foto: Shealah Craigheadová, White House
Preident Trump a jeho tehdejší poradce pro národní bezpečnost John Bolton telefonují během návštěvy Iráku s iráckým premiérem Abdul-Mahdím, prosinec 2018. Foto: Shealah Craigheadová, White House

Trumpův bývalý poradce pro bezpečnost John Bolton se chystá vydat knihu o zákulisí Bílého domu, která už teď budí vášně. Americké ministerstvo spravedlnosti chce její vydání zastavit. Publikace už je ale ve skladech knihkupectví.

John Bolton je bývalý Trumpův bezpečnostní poradce a známý „jestřáb“. V nejbližších týdnech z něj bude patrně také velmi dobře prodávaný autor.

Kniha vyjde oficiálně až o víkendu, už teď je ale bestsellerem číslo jedna v objednávkách online obchodu Amazon.

Americké ministerstvo spravedlnosti se její vydání tento týden pokusilo u soudu dvakrát zastavit, jelikož tvrdí, že kniha obsahuje utajované informace, i když knihu mělo k dispozici a připomínkovalo ji.

Média už ji mají k dispozici a Wall Street Journal už z ní publikoval ukázku. Trump podle Boltonova díla nerozumí své funkci, jeho podřízení se mu za zády vysmívají a sám americký prezident podlézá autoritářům.

Obvinění, která kniha obsahuje, jsou výbušná, Bolton ale podle některých přichází se svým svědectvím trochu pozdě.

Prosba o pomoc u čínského vůdce

Co Bolton v knize tvrdí? Vykresluje Trumpa jako prezidenta, kterému chybějí základní znalosti o světě a který příliš snadno podléhá lichocení autoritářských politiků.

Podle Boltonova tvrzení například nevěděl, že Británie je jadernou mocností ani že Finsko není součástí Ruska. Trump měl také říct, že by invaze do Venezuely byla „

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější