Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Stateční synové Matky Indie“ proti „dobré vůli Pekingu“. Vášně planou, vlajky hoří, vojáků na hranici přibývá

Dnešní protičínské protesty v Novém Dillí. Nacionalisté v obou zemích jsou na koni. Foto: Anušrí Fadnavis, Reuters
Dnešní protičínské protesty v Novém Dillí. Nacionalisté v obou zemích jsou na koni. Foto: Anušrí Fadnavis, Reuters

Co říkají zprávy: vojáci se řítili do propasti, bili se ostnatým drátem a čínský velitel se krveprolití snažil zastavit. Ale celou pravdu o mrazivé noční bitvě na čínsko-indické hranici pořád neznáme. Čína a Indie svalují vinu jedna na druhou, a i když se diplomaté zavázali k míru, nebezpečí na sporném území přibývá. Indie má z Číny stále větší obavy a volá po rázné akci. Otrávil vás Západ, kontruje Čína.

V rakvi leží tělo snědého černovlasého muže s knírem. Vidět je jen hlava, nic dalšího: mrtvola je od brady až ke kotníkům zahalená do indické vlajky a hruď má pokrytou květinami. Květinové věnce lemují i rakev na pohřebním voze, kolem dokola ji střeží vojáci. Auto projíždí davem lidí, a ti ho zasypávají žlutými okvětními lístky a salutují.

Obyvatelé města Surjapet se loučí s plukovníkem, který před třemi dny padl na sporné hranici s Čínou, během krvavé noční bitvy s Číňany u řeky Galwal.

Nějakých 1300 kilometrů severovýchodně od Surjapetu, v západobengálské metropoli Kalkata nedaleko hranic s Bangladéšem, vyrazila do ulic skupina demonstrantů. Mají s sebou indické vlajky a slaměného panáka oblečeného do tmavého obleku maoistického střihu, na slaměné hlavě je připevněná portrétní fotografie čínského vůdce Si Ťin-pchinga.

„Bojkotujte Čínu!!!“ hlásá nápis na panákově hrudi, než ho pohltí plameny. Jeden z demonstrantů nakloní k hořící figuríně velkou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Indie

Jižní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější