Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Cítil jsem se jako ministr sportu. Manželka mě potrestala dostatečně, hájil se Pelta před soudem

Miroslav Pelta přišel k soudu s logem fotbalového Jablonce na roušce. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Miroslav Pelta přišel k soudu s logem fotbalového Jablonce na roušce. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Více než tři roky po razii na ministerstvu školství a také v sídlech Fotbalové asociace ČR a České unie sportu začal v pondělí soud v kauze přerozdělování dotací. Během třetího dne hlavního líčení se ke své obhajobě dostal bývalý šéf FAČR Miroslav Pelta.

Ještě před Peltou se více než dva dny obhajoval ministerský úředník Zdeněk Bříza. Bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, která měla vypovídat jako první, se z jednání ze zdravotních důvodů omluvila. Na lavici obžalovaných dále sedí předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta a sekretář ČUS Jan Boháč. Kromě toho jsou jako právnické osoby obžalované i spolky Fotbalová asociace ČR a Česká unie sportu.

Pelta měl podle obžaloby mimo jiné poskytnout úplatek bývalé náměstkyni ministryně Kratochvílové v podobě voucheru na dovolenou na Seychelách za 200 tisíc, také jí měl zajistit bydlení v bytě pronajatém pro FAČR na pražském Senovážném náměstí.

„Měl jsem služební byt, ale potom jsem si z nějakých důvodů pořídil druhý služební byt, ale to tady nebudu říkat. Potom se stalo, že jeden z ministrů paní Valachové a paní Kratochvílové řekl, aby spolu přestaly bydlet, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza sportovních dotací

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější