Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nová role pro Milion chvilek: parta kamarádů „koučuje“ opozici, Minář nevylučuje svůj vstup do politiky

Demonstrace Milionu chvilek na Staroměstském náměstí v Praze. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Demonstrace Milionu chvilek na Staroměstském náměstí v Praze. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Milion chvilek pro demokracii pokračuje po koronavirové pauze v burcování veřejnosti. Na demonstrace po celé zemi navázala jednání s opozičními lídry. Šéf spolku Mikuláš Minář po nich požaduje, aby spolupracovali ve sněmovních volbách. Své osobní politické angažmá zvažuje. Odmítá však, že by se ze spolku stala politická strana.

„Ahoj Andreji. Já a můj velbloud jsme se rozhodli, že ti natočíme jedno video.“ Těmito slovy začíná svůj vzkaz předsedovi vlády Andreji Babišovi Mikuláš Minář, zatímco v ruce drží plyšového velblouda. Minář jako mluvčí výzvy Chvilka pro Andreje apeluje na premiéra, aby nestál v cestě svému vydání Sněmovnou k trestnímu stíhání.

Psal se začátek roku 2018, v zemi vládl jednobarevný Babišův kabinet a širší veřejnosti neznámý Minář založil spolek Milion chvilek pro demokracii. Se svými kolegy tehdy vystupoval zejména právě proti premiérovi, který podle jejich mínění poškozoval zemi kvůli svým osobním zájmům.

„Zavírat oči před aktuálním vývojem politické situace v ČR je luxusem, který si už nemůžeme dovolit. Je třeba jasně a srozumitelně pojmenovat největší problém – a tím je osoba Andreje Babiše. Premiér v demisi, který se k České republice chová jako ke své vlastní firmě a vůbec přitom nebere ohledy na demokratické principy, na nichž je tato země postavena, se sám od sebe před ničím nezastaví,“ napsal Milion chvilek v únoru 2018.

Protestujícím vadil Babišův střet zájmů, jeho trestní stíhání, možné oslabování médií a překrucování demokratických pravidel. V zásadě tak šlo o tradiční výhrady vůči předsedovi hnutí ANO ze strany občanské společnosti.

O necelé dva a půl roku později uspořádal Milion chvilek po celém Česku první pokoronavirové demonstrace. Na Staroměstském náměstí v Praze padaly kromě kritiky vlády za její chování a kroky v době pandemie, kdy zástupci spolku zmiňovali slabou podporu ekonomiky nebo pochybné nákupy zdravotnického materiálu, také apely na opozici.

Limity poklidných demonstrací

Repertoár a také adresáti protestů se tedy v čase znatelně proměnily. A stejně tak i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Protivládní protesty

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější