Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čeští podnikatelé budou muset vydržet bez Ukrajinců ještě několik týdnů

Západní Ukrajina se v posledních letech stala přitažlivou destinací i pro české turisty. Patří ale zatím k nejzasaženějším koronavirem v celé zemi. Foto: Gabriel Kuchta
Západní Ukrajina se v posledních letech stala přitažlivou destinací i pro české turisty. Patří ale zatím k nejzasaženějším koronavirem v celé zemi. Foto: Gabriel Kuchta

V úterý bylo na Ukrajině prokázáno nejvíce nakažených koronavirem od počátku pandemie. Zároveň v souvislosti s nemocí covid-19 zemřel největší počet lidí. Přesto si v rámci evropských zemí stojí Ukrajina v boji s nákazou velmi dobře.

Údaje, které zveřejnila dnes ráno Rada národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny, nejsou příliš optimistické: za 24 hodin byl proveden pozitivní test 758 lidem. Jednatřicet nemocných covidu-19 podlehlo, 415 pacientů se uzdravilo.

Naposledy byla tak vysoká čísla na Ukrajině zaznamenána 13. června. Tehdy bylo za jeden den pozitivně testováno 753 lidí, zemřelo 23.

I proto dnes ukrajinský premiér Denis Šmygal vydal nařízení prodloužit karanténu na Ukrajině až do 31. července.

Původně měla skončit už za pět dnů. Dnešní čísla ale vedení země donutila optimistické plány změnit a mnohým zkazit letošní léto. Na mnohé tato zpráva zapůsobila jako studená sprcha. Řadu lidí posunula ke kraji ekonomické propasti.

Na dnešním zasedání ukrajinského kabinetu bylo rozhodnuto o prodloužení karantény do poloviny turistické sezony.

Celkem bylo na Ukrajině od začátku pandemie prokázáno 33 234 nakažených koronavirem. 943 lidí zatím zemřelo. Aktuálně se s covid-19 léčí 17 348 pacientů, z toho 327 je ve vážném nebo kritickém stavu. Uzdravilo se už 14 943 lidí.
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví Ukrajiny

Nejvíce nakažených je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější